Hopp til innhold

Selvutnevnte eksperter stoler lettere på falsk informasjon

De som tror de kan aller mest tar oftere feil.

Slips
Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

De aller fleste har møtt dem en eller annen gang, de som mener de kan det meste om hva som helst. Men om de sitter på med kunnskap enn andre er ikke nødvendigvis riktig. En ny studie viser at de som er skråsikker ikke bestandig vet hva de snakker om, og at de ofte ikke er i stand til å skille mellom hva som er sant og ikke.

Noen har kanskje skjønt det en stund, at det ikke bestandig er sammenheng mellom hvor mye folk faktisk kan og hva de hevder at de kan. Noen gjør det til og med så mye at man kan hevde at man har kunnskap om noe som ikke eksisterer.

Noen har lettere for å bli lurt

Amerikanske forskere ville teste hva som gjør at enkelte har lettere for å bli lurt enn andre, og utførte flere eksperimenter med rundt 100 deltakere i hver runde.

I den ene rundet skulle deltakerne uttale seg om økonomi. De ble bedt om å svare på hvor godt de kjente til begreper innenfor temaet. Samtidig skulle de også ta en quiz der som skulle avsløre hvor mye de virkelig kunne om temaet.

  • Les flere saker fra NuFal her.

Deltakerne skulle svare på hvor mye kjennskap de hadde til 15 begreper, fra «aldri hørt om det» til «svært godt kjent». 12 av begrepene var ekte – 3 av dem var rent oppspill. De som var helt skråsikker slukte oftere enn de andre, selv om 9 av 10 av alle deltakerne «kunne» minst ett av de oppdiktede begrepene.

De som faktisk kunne mest om emnet var mest troende til å ta feil, men selvtillit var den egenskapen som i størst grad hang sammen med troen på falsk informasjon.