På utveksling i den store verden

Jentene tar reising til nye høyder.

Anne Carmen Kleppe (16) og Tanja Mortelmans (16)
Foto: Tanja Norbye / NRK

Anne Carmen Kleppe (16) og Tanja Mortelmans (16) er to av mange unge som skal på utveksling et år til utlandet. Jeg er spent på å høre litt om reisefeberen deres og forventningene de har til det kommende året.

De skal begge reise den 7. august og blir borte fra familien og den norske kultur i elleve måneder, men de skal ikke til samme plass. Carmen skal reise til Colorado i USA mens Tanja skal sette kursen mot Belo Horizonte i Brasil.

Gleder seg til å ta reising til nye høyder
Da Carmen gikk i 8. klasse leste hun mye på internett om utveksling. Hun leste en blogg om en jente som var i USA. Deretter leste hun flere blogger siden hun synes det var så interessant. Etterhvert fikk hun lyst å prøve det selv. Det var slik hun fant ut at hun hadde lyst å dra på utveksling.

Tanja har egentlig alltid hatt lyst å dra på utveksling, hun synes det er artig å reise.
– Jeg reiser veldig mye fra før av, så jeg tenkte det ville bli morsomt å ta reisinga til nye høyder, og dra på utveksling, sier Tanja med et beskjedent smil om munnen.

For meg er det den opplevelsen man får, også den følelsen av at du beviser deg selv om å klare deg alene

Carmen

Begge jentene er enige i at å klare seg alene og bevise seg selv om det, er en av grunnene til at de ville reise. – For meg er det den opplevelsen man får, også den følelsen av at du beviser deg selv om å klare deg alene, forteller Carmen med litt innlevelse mens Tanja nikker og bekrefter.

De har noen forventninger til reisen, men er blitt fortalt at det ikke er så lurt å ha så høye forventninger.

– Jeg har noen få forventninger til hvordan det blir å bo der, men de er ikke så veldig høye. Jeg skal reise med en organisasjon som heter AFS. Vi har hatt en leir der jeg møtte folk som har de samme spørsmålene som meg og vi snakket om forventningene våre, det hjalp mye, sier Carmen mens hun grer hendene gjennom håret.

– Siden jeg kjenner vertsfamilien fra før av, de har vært på besøk hos oss og vi hos dem, så har jeg ganske gode forventninger egentlig. Jeg tror det kommer til å bli veldig morsomt. Jeg skal reise med YFU,og jeg har også vært på slike møter som Carmen, og fått masse nyttig informasjon på mail, forteller Tanja.

Anne Carmen Kleppe

Carmen er spent på et litt annerledes skoleår.

Foto: Tanja Norbye / NRK

Hvordan tror dere det blir å komme inn i miljøet og få nye venner?
Carmen: – Når vi kommer dit må vi lære oss deres normer og kultur. Det er ikke sikkert det funker å få seg venner på samme måter som i Norge, tenker jeg.

Tanja: – Det tror jeg blir veldig annerledes, det er et helt annet språk som jeg må lære meg. Også tror jeg at jeg må tilpasse meg deres ungdomskultur.


Har dere noe dere absolutt MÅ få med dere?
Carmen: – Jeg har veldig lyst å få med meg noe som heter «School spirit», det er for eksempelt «Home coming week» og «prom». Sånne ting du ser på TV. Jeg har lyst til å se om det er stor forskjell mellom virkeligheten og TV.

Tanja: – Jeg blir kanskje å dra ofte til Rio De Janeiro, det bruker å være store karneval der noe som jeg har veldig lyst til å se, det ser veldig fargerikt og gøy ut.

Tanja Mortelmans

Tanja skal gå på skole i Brasil

Foto: Tanja Norbye / NRK


Hvordan tror dere det blir på helligdager?
Carmen: – De feirer jo jul når det er 1.juledag her i Norge, så jeg tror det blir litt spennende å sitte i Colorado på julaften og ingenting skjer. Når det er påsketider, så er det vel ikke så mye snø. Da blir det rart å se at vennene mine er på scootertur og jeg er ute i varmen.

Tanja: – På julaften blir det i hvertfall veldig varmt. Når det kommer til religion så er de katolsk, så jeg tror ikke det blir så stor forskjell. Påsketider tror jeg også det er ganske varmt, jeg vet ikke hvordan det feires, eller om de i det hele tatt feirer påske.

Det blir nok tungt i begynnelsen, men jeg tror jeg overlever.

Tanja

Hvordan blir det å være borte fra venner og familie så lenge?
Carmen: – Jeg tror det blir litt rart når man har hjemlengsel. Det blir sikkert ekstra hardt, men jeg tror man blir vant til det.

Tanja: – Det blir nok tungt i begynnelsen, men jeg tror jeg overlever, sier hun og flirer litt på slutten.

Jentene som skal forlate redet for nesten et helt år synes det så langt er verdt pengene. Carmen gleder seg til å møte en ny kultur, mens Tanja gleder seg til å lære noe nytt og spennende.

De har også laget seg blogg hvor de skal skrive om turen, så de hjemme kan følge med:
www.annecarmen.blogg.no
www.tanjaibrasil.blogg.no