NRK Meny
Normal

Nye stjerner på hardcore himmelen

Aslak Heika Hætta Bjørn opplever stor suksess med hardcore-bandet Ondt Blod.

Ondt Blod

Ondt Blod består av vokalist Aslak Heika Hætta Bjørn, gitaristene Alexander Våga Mortensen og John Nilsen, Kristoffer Joel Høe på bass og trommis Håvard Rushfeldt.

Foto: Carl Christian Lein Størmer

Ondt Blod er en gjeng på fem gutter, fire fra Kirkenes og en fra Harstad. Bandet, som nå holder til i Tromsø, slapp sin andre EP Bunnen 15. mai og utgivelsen har høstet strålende kritikker fra både presse og fans. I sommer spiller de på blant annet Buktafestivalen, Slottsfjell og Øyafestivalen.

Hektisk sommer

Bandet har blitt listet på P3 med førstesingelen «Hvit Støy» fra Bunnen. I oktober ble de også Ukas Urørt med låten «Frykt og Avsky». På kort tid har altså Ondt Blod, som kun har spilt sammen i et og et halvt år, rukket å bli et anerkjent og svært lovende hardcore-band på Norges musikkscene.

Hvordan er det og plutselig få så mye oppmerksomhet og gode kritikker?

– Det er drit fett. Da vi begynte trodde vi ikke det skulle bli så bra, forteller vokalist Aslak Heika Hætta Bjørn.

Denne sommeren skal bandet spille på noen av Norges største festivaler. I morgen spiller de på Buktafestivalen i Tromsø, som Aslak selv er med på å arrangere. Det er hektisk men det takler de fint.

Aslak Heika Hætta Bjørn

Aslak Heika Hætta Bjørn

Foto: Natur og Ungdom

Hva er den beste konserten dere har spilt til nå?

– Det er vanskelig å si egentlig, men det må nok bli Trænafestivalen hvor vi spilte sist fredag. Vi holdt konserten på en av de mindre scenene, 7 søstre. Det var skikkelig god stemning, og masse folk, sier en fornøyd Aslak, som heller ikke synes det er noe forskjell på hvor i landet de spiller.

Aslak Heika Hætta Bjørn setter også den første konserten under årets by:Larm i Oslo høyt.

– Jeg var så nervøs at jeg ikke visste hvor jeg skulle gjøre av meg, men da vi kom ut på scenen var det fullt på John Dee, hvor vi spilte konserten. Det slo meg i bakken, forteller Aslak.

Livet som rockestjerner

Som hardcore-band blir det en del skriking på scenen fra vokalist Aslak Heika, som også skriver tekstene i bandet, men han vet hva som hjelper mot sår hals.

Får du vondt i halsen av å skrike så mye?

– Det går bedre og bedre. Da vi begynte visste jeg ikke om jeg kunne klare det, men det går seg til, og så hjelper det med en hviledag. Jeg har også funnet ut at det hjelper å drikke te med ingefær, sitron og honning, forklarer Aslak.

Har dere fått mange fans?

– Vi har ikke så mange fans enda, men vi har en hard kjerne som kommer på alle konserter. Han ene i bandet jobber på Carlings i Tromsø, og han opplever at folk vil ta bilder med han eller få signerte t-skjorter. Vi synes det er kult at folk vil ta bilder med oss, forteller Aslak.

Kvisker ord æ aldri har sagt, på et språk æ hadde glæmt.

«Áhkku» - Ondt Blod

Kaffelatte bysame

Som låtskriver tar han ofte inspirasjon fra oppveksten i Kirkenes, og skriver om hvordan det var å være tenåring på et lite sted.

Siste spor på Bunnen heter «Áhkku». «Kan du høre mæ áhkku, kan du høre mæ nu? / Kvisker ord æ aldri har sagt, på et språk æ hadde glæmt», går teksten. Aslak Heika forklarer at den handler om identitet, og at han er blitt en kaffelatte bysame som ikke lever på tradisjonelt samisk vis.

Kommer du til å skrive noen tekster på samisk?

– Nå er det lenge siden jeg har snakket samisk, men hvis jeg får et samiskkurs, skal du ikke se bort i fra det, avslutter Aslak, som sier at vi mest sannsynlig kan vente oss et album fra Ondt Blod i løpet av 2015.