Hopp til innhold

Jobber for havbruksdrømmen i Chile

– Jeg har utrolig mange spennende prosjekter som har samlet seg opp litt, jeg gleder meg stort til å komme hjem å sette i gang!

Lars Theodor Kintel

Lars Theodor Kintel jobber for tiden i et lite lokalt firma i Puerto Varas.

Foto: privat

Lars Theodor Kintel (28) er svært bereist, og har bodd mange år i utlandet for å studere. For et år siden bodde han i Spania og Bolivia i noen måneder, og etter det har han ville lære mer spansk.

For tiden bor Kintel i Chile, nærmere bestemt Puerto Varas som er et lite stykke unna storbyen Puerto Montt. Det holder han på med en bachelorgrad i havbruksdrift og ledelse (fiskeoppdrett).

For tiden jobber han i et lite lokalt firma for leverer tjenester til oppdrettsnæringen. Han har møtt mange nye og spennende mennesker i løpet av årene han har bodd utenlands.

Chile

Naturen i Chile er ikke ulik den i Nord-Norge.

Foto: privat

– Jeg merker selv at jeg har forandret meg, tidligere søkte jeg som samer flest ut i naturen for inspirasjon og energi, nå er det menneskene som gir meg energi!

Ville lære spansk

Kintel behersker både nordsamisk og lulesamisk. Før han ankom Chile så hadde han allerede holdt til i andre spansktalende land, og behersket spansk på et svært godt nivå.

– Etter jeg kom hit har spansken min utviklet seg til å bli et «arbeidsspråk» med faguttrykk og fagspråket som er knyttet til jobben. Mine arbeidskollegaer behersker engelsk veldig godt, men vi har avtalt at de heller skal snakke tydelig spansk til meg, så jeg lettere kan forstå og lære språket.

– Så her går det i spansk døgnet rundt!

Chile
Foto: privat

Likt Nord-Norge

Og selv om han er langt hjemmefra trives han veldig godt.

– På mange måter minner både folket og klimaet litt om Nord-Norge. Folk er veldig åpen og raus, og det er heller ingen problem å skaffe seg venner her.

Kulturforskjellene er ikke store, men en ting kunne være litt sjokkerende:

– Om noen inviterer deg med på en aktivitet til helgen så betyr det ingenting. Det er bare noe de sier, og når helga kommer så har de glemt av hele greia. Det er ingen lovnad slik som vi er vant med, forteller han.

– For meg som både same og nordmann er det veldig uvant, forteller han.

Havbruksdrift

Kintel vokste opp i Tysfjord, og der har oppdrettsnæringen vært en stor næring i nærmere 20 år. Det har gjort at det har blitt en naturlig del av livet hans.

– Det begynte jo med sommerjobb og siden mange av mine kompiser jobber i næringa så er det liksom greia alt handler om, forteller han.

Han har allerede startet et firma, som egentlig skulle være for å drive med kamskjelloppdrett – men i stedet fikk de en kontrakt innen dykking verdt 10 millioner kroner.

Vilkanutbrudd i Chile

Tidligere i år var det et vulkanutbrudd i nærheten hvor Kintel bor.

Foto: privat

– Det er egentlig en fantastisk historie om hvor viktig tilfeldigheter og flaks kan være, men aller mest forteller den at mulighetene til å starte en levedyktig bedrift finnes ute i markedet når en møter virkelige mennesker og ikke i et regneark og forretningsplaner. Det er viktig å møte potensielle kunder så raskt som mulig i etableringsprosessen!

Hva gjør du om 10 år?

– Om 10 år har jeg etablert flere suksessfulle bedrifter, men jeg driver de ikke selv. Jeg starter opp og overlater daglig drift til andre som kan det bedre.

– Jeg har drevet egne firma i åtte år allerede og har aldri hatt en vanlig jobb. Selv om det sikkert kommer til å endre seg så kan jeg akkurat nå ikke se for meg noe annet liv enn dette å starte opp eget.

Villaksen er best

Og selv om han jobber i oppdrettsnæringen er det ingen tvil om hvilken laks som er best:

– Når det gjelder oppdrettslaks sammenlignet med villaks så foretrekker jeg som sikkert de fleste andre – villfanget laks!

– Men den får jo vi fiske kun på sommeren. Oppdrettsnæringa får jo ofte mye kritikk, og ofte med god grunn, men jeg mener at en må også evne å se de positive sidene ved den; om du spiser oppdrettslaks så er det langt bedre for klimaet enn om du spiser for eksempel kylling eller storfe.