NRK Meny
Normal

Hvordan forebygge føflekkreft?

Her er hudspesialistens råd til forebygge mot kreftformen.

Føflekksjekk
Foto: Hege F. Andreassen / Kreftforeningen

Det er ingen hemmelighet at Norge ligger på verdenstoppen av antall tilfeller føflekkreft. Siden 1950-tallet har antall tilfeller økt 9–10 ganger, og i 2013 ble det registrert 1719 nye tilfeller av denne kreftformen i Norge.

Føflekkreft er ofte lett gjenkjennelig og kan ofte diagnostisert ut ifra utseendet. Spesialist i hud og venerologi Piera West forteller at føflekkreft kan komme av to grunner.

– Det ene er at man kan arve det fra familien, den andre er at man blir utsatt for sterkt sollys, forteller han.

Forebygging

Det finnes mange forskjellige måter å forebygge føflekkreft. West forteller at den aller vanligste måten å forebygge kreftformen er å bruke klær som beskyttelse. Solbrenthet er noe som kan øke risikoen for føflekkreft.

– Om man bruker klær så vil ikke sola skinne direkte på huden.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Føflekk
Foto: Tor Risberg / NRK

– Men om man befinner seg i varmere strøk så kan det også være lurt å finne skygge midt på dagen, da sola skinner på det sterkeste.

– Et annet tips kan være å bruke solfaktor som beskyttelse for sola, forteller han.

Noe annet som er viktig er å følge med på føflekkene man har, og bli kjent med de. Om de skifter fasong og farge kan det være lurt å ta en tur til lege.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Tegn på mulig føflekkreft

Dette er tegnene på føflekkreft.

Foto: Kreftforeningen

– Det kan være et varselstegn om føflekkene endrer seg raskt – blir større, endrer grenser eller endrer farge. Også om de begynner å klø, gjøre vondt eller blø så bør man dra til lege.

Sola sterkere i sør

Som kjent er det ikke like varmt i nord som i sør, og det kan også ha noe med hvor mange som får denne kreftformen.

– Jo lenger mot ekvator du er jo farligere er det. I Sør-Norge er det større sjanse for å få føflekkreft enn i Nord-Norge, og jo lenger sør man er da så er det jo større sjanse for å få det.

– Om man bruker solarium i tillegg til dette blir sjansen for å få føflekkreft også større. Det skader ikke å ta noen ganger i året, men om man tar 1–2 ganger i uka så er sjansen betydelig større, påpeker West.