Hopp til innhold

Hva gjør man når foreldre drikker mye i jula?

– Økt alkoholforbruk gjør at barn føler seg utrygge, forteller psykiatrisk sykepleier.

Trist barn
Foto: Lisa MARCELJA / Colourbox

– Mange gruer seg til jul, fordi man ser at det er økt alkoholforbruk i generelt alle høytider og ferier, forteller enhetsleder ved psykiatrisk ungdomsteam (PUT) ved SANKS i Karasjok, Anne Karin Steffensen.

Videre forteller hun at julen er barnas høytid, og at barn trives best med voksne som er edru. Man skal tenke over når man drikker og hvor mye man drikker.

– Man skal lage en trygg og god ramme med barna i jula. Derfor er det viktig at de voksne begrenser inntaket av alkohol når barn er til stedet, sier hun.

Om man like vell opplever at foreldre eller nær familie har inntatt litt for mye alkohol så oppfordrer hun til at man kan fortelle at det er ubehagelig til foreldrene, om man tørr.

Anne Karin Steffensen

Anne Karin Steffensen, enhetsleder ved psykiatrisk ungdomsteam ved SANKS Karasjok.

Foto: Marit Sofie Holmestrand / NRK

– Ellers kan man ringe noen man føler seg trygg på, som en tante, onkel eller besteforeldre. Vi har også hjelpetelefoner og legevakta som også kan ta slike telefoner, forteller Steffensen.

Ikke fler som tar kontakt

Også fungerende generalsekretær Lene Hopland Bergset, leder for Kirkens SOS, oppfordrer barn og unge som sliter med å ta kontakt om man sliter.

– Ikke vær redd for å snakke med noen, enten det er familie eller liknende tjenester som Kirkens SOS, sier Bergset.

Tallet på antall henvendelser er ganske jevnt på den anonyme telefon -og nettjenesten, og det er heller ikke flere som tar kontakt i julen enn det ellers gjør.

– De aller fleste er hjemme i jula, og har mange rundt seg som man kan snakke med. Det kan være derfor antallet henvendelser ikke øker i jula, forteller Bergset

Konsekvensene

Steffensen forteller at det kan være ganske problematisk for barn når foreldre eller nær familie inntar mye alkohol. De trives best ved at voksne er forutsigbar, og ikke endrer adferd.

– Noen blir veldig høymælte mens andre kan til og med bli voldelig, da blir barn utrygge. De skjønner ikke hva som skjer med den voksne, når den blir så rar, forteller Steffensen.

I jula er det også ofte mange sammenkomster for ungdommen, blant annet hjemmefester. Da mener også Steffensen at foreldre burde være edru og klare til å rykke ut, om ungdommen trenger å bli tatt vare på. Hun påpeker også at alkoholvanene til foreldrene kan påvirke synet på alkohol for ungdommen.

– Ungene lærer av sine foreldre, også i forhold til alkohol. Om det er akseptert å drikke overstadig, så vil jo også ungdom adoptere det mønsteret som foreldrene har, sier hun.

Hva skal man gjøre?

Om man er vitne til at et barn eller en ungdom er utsatt for vold eller rusbruk i familien så skal man kontakte politi eller barnevern forteller hun.

– Om det er snakk om omsorgssvikt så er det de som skal kobles inn. Å ta dette steget gjelder ikke bare for oss som fagfolk, men også som voksne. Vi har et ansvar om å si ifra, påpeker Steffensen.

Hun har også en beskjed til de voksne før hun avslutter:

– Nyt alkohol i begrensede mengder, og det er viktig at i hvert fall en holder seg edru. Om det da skjer noe, om ungdommen skal være overstadigberuset og trenger å ivaretas, så kan man det. Det er viktig å tenke på, sier Steffensen.