Hopp til innhold

Flere unge arbeidsledige i Finnmark

Både stillingsmarkedet og gjennomgående kompetansekrav knyttet til dette markedet, viser klart at unge og unge voksne må prioritere utdanning.

Lærer og elev
Foto: Unspecified / SCANPIX

Unge og unge voksne må prioritere utdanning om de skal være konkurransedyktige i stillingsmarkedet. Kriteriene til det kan skyldes økt arbeidsinnvandring.

Flest i Finnmark

For en drøy uke sendteP3 Dokumentar «Ung og ubrukelig». En dokumentar om framtidsutsiktene for de unge i Norge. Langt fra alle fullfører videregående skole, istedenfor havner mange i NAV-systemet. Det blir nemlig stadig flere unge uføre i verdens rikeste land. Og Finnmark er det fylket hvor flest unge dropper ut av videregåendeskole.


Det er de største kommunene i Finnmark, Alta, Hammerfest, Vadsø og Sør-Varanger, som gjennomgående har det beste arbeidsmarkedet med lavest ledighetsnivå og størst tilgang på ledige stillinger, men generelt ser vi at stillingstilgangen av registrerte stillinger også for disse kommunen er vesentlig redusert, skriver NAV i en pressemelding som forteller at mange unge utenfor utdanning og arbeid er en stor utfordring.

Arbeidsledige i Spania
Foto: JON NAZCA / Reuters

Krav om autorisasjon

De største utfordringene på arbeidsmarkedet har de unge og unge voksne som står utenfor arbeidsmarkedet.

Ved utgangen av august måned i år registrert 292 personer helt arbeidsledig i aldersgruppen under 24 år, og de ulike NAV lokalkontor melder om en økende tilgang av personer i denne alderskategori som ønsker tjenester og livsoppholdsytelser fra NAV.

Nav i Akersgata i Oslo
Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Både stillingsmarkedet og gjennomgående kompetansekrav knyttet til dette markedet, viser klart at unge og unge voksne må prioritere utdanning, minimum videregående skole som sluttkompetanse, for et varig arbeidsforhold fram i tid.
Mye av stillingene som er registrert ledig er offentlige stillinger med krav om autorisasjon, som eksempelvis pedagogiske yrker og innen helse og omsorg.

Tendensen til en økning i ledighetsnivået i Finnmark fortsetter sammenlignet med fjoråret. Pr. utgangen av august måned er 1367 personer registrert helt ledig ved NAV i Finnmark, noe som representerer 3,5 av arbeidsstyrken. Det er en økning på 111 personer sammenlignet med tilsvarende måned året før.

Økt arbeidsinnvandring kan skyldes tendensen

Det er totalt 184 registrerte stillinger ved NAV i Finnmark.

Mye av årsaken til reduksjon i registrerte stillinger hvor det ikke stilles spesifikke kompetansekrav, kan skyldes tendensen til økt arbeidsinnvandring og direkte rekruttering fra utlandet.

Arbeidssøkere som står utenfor arbeidsmarkedet må påregne en større geografisk og/eller yrkesmessig mobilitet for å utnyttet de muligheter som er på stillingsmarkedet. Det gjelder både internt i fylke og utenfor fylket.