Eksklusiv mat på 1-2-3 av reinkjøtt

NuFal redaksjonen har testet ut raske og enkle retter av det ekslusive kjøttet; reinsdyrskjøtt. Selv studenter har tid og råd til å diske opp disse to rettene.

Bruschetta med reinkjøtt
Foto: NuFal / NRK

Har du smakt italiensk mat laget av reinkjøtt? Bruschetta er en enkel og deilig matopplevelse du kan lage til lunsj, snacks eller som kveldskos. Det er laget på under 20 minutter, noe som passer utmerket i disse hektiske eksamenstidene.

Alt du trenger er:

Bruschetta ingredienser
Foto: NuFal / NRK

250 gram reinsdyrskav

1 1/2 ss smør til steking (av kjøttet)

1/2 ts malt kanel

1/4 malt kardemomme

1/2 ts salt

10 skiver baguette

1 ss olje til steking (av baguette)

1/2 beger kremost med urter

5 ts rørt tyttebær

Fremgangsmåte:

Stek baguetteskivene i en varm stekepanne med olje i til de blir gyldne på begge sider. Når baguetteskivene er ferdig stekt legger du de på litt tørkepapir.

steke baguette
Foto: NuFal / NRK

Brun reinsdyrskjøttet som er halvtint i en varm stekepanne med smør i. Når kjøttet er ferdig stekt tilsetter du kanel, kardemomme og salt.

reinkjøtt brunes
Foto: NuFal / NRK

Smør baguetteskivene med kremost, legg på reinkjøttet og rørte tyttebær.

Bruschetta med reinkjøtt

Buon appetito!

Foto: NuFal / NRK

Tips:

  • Reinsdyrs bruschetta passer ypperlig til tapas.
  • Lag gjerne hjemmelaget baguette eller ha salat ved siden av bruschettaene, det vil friske opp retten litt.

Finnebiff med hjemmelaget potetmos

Noe annet godt som passer best som middagsmat er finnebiff med tilbehør. Det er raskt, enkelt og meget godt! Dessuten så metter det lenge og du trenger ikke å bruke mer tid på middagslagingen enn 25 min.

Det du trenger for 4 porsonjer er:

finnebiff ingredienser
Foto: NuFal / NRK

400 gr reinsdyrskav

6-8 store poteter evt. 12 småe

3,5 dl melk eller fløte til potetmosen

1 pk fløte (til finnebiffen)

3-4 ss smør (til potetmosen)

Salt og pepper

Gressløk

Tyttebær

Fremgangsmåte:

Skjær potetene i terninger slik at de kokes raskere og er lettere å mose.

Potet
Foto: NuFal / NRK

Mens potetene koker bruner du finnebiffen i smør deretter smaker du til med litt salt og pepper.

reinkjøtt brunes
Foto: NuFal / NRK

Hell i fløte til det nesten dekker kjøttet (du ser selv hvor mye fløte du vil ha). La fløten småputre til det tykner.

Finnebiff
Foto: NuFal / NRK

Mens finnebiffen småkoker tilbereder du potetmosen.

Potetmos
Foto: NuFal / NRK

Varm smøret, som skal i potetmosen, i en kjele. Når smøret er smeltet tilsetter du melk eller fløte og varmer det. Mos potetene og rør inn varm melk/fløte (tilpass etter hvor tykk du vil ha mosen) og smør. Rør godt.

gressløk i potetmos
Foto: NuFal / NRK

Tilsett hakket gressløk og smak til med salt og pepper.

Så er middagen ferdig!

finnebiff
Foto: NuFal / NRK

Tips til potetmos:

  • Bruk ostara eller mandelpoteter til å lage mos med. De er lette å koke og du trenger ikke å skrelle potetene da.
  • Du kan også bruke fløte i stedet for melk eller bruke begge ingrediensene i potetmosen. Fløten gjør at mosen blir tykkere, mektigere og får mer smak.
  • Stekte baconbiter er også godt å ha i.
  • Utenom salt og pepper kan du også bruke 1/4 ts revet muskatnøtt.

Tips til finnebiff:

  • Champignon og løk er utrolig godt til reinkjøtt. Hvis du er glad i det, så stek gjerne det sammen med reinsdyrskjøttet.
  • Champignon-saus passer veldig godt til reinsdyrskjøtt.
  • Hvis du vil at fløtesausen skal ha litt mer farge, kan du tilsette noen dråper kulør.

Hvis du vil at NuFal skal teste ut flere retter så send oss ditt tips: nufal@nrk.no