Hopp til innhold

Denne jenta er nyttig å ta med på roadtrip

– Jeg er nok mer bilkyndig enn den gjennomsnittlige jenta, sier Mika Hætta (21) som har funnet sin lidenskap i bilcross.

Mika Hætta

Mika Hætta (21) konkurrerer i en mannsdominert sport. Til tider sliter også moren hennes for å forstå hvorfor datteren og mannen hennes bruker så mye tid under panseret på bilen.

Foto: Privat

Man skimter henne kjøre forbi. Alle bevegelser er kun reaksjoner. En eneste feiltagelse kan føre til en fatal dødsulykke.

– Det er nesten ikke et løp hvor man ikke er med i en eller annen klinsj av noe slag. Det verste jeg har vært med på er da bilen rullet på taket og jeg ble hengende opp ned i bilen.

– Men det er veldig trygt, betrygger Mika Hætta (21) oss om og forklarer at sikkerhet kommer først i bilcross.

Mika Hætta kom på 3. plass i Mesterskap Nord

Mika Hætta (21) kom på 3. plass i Nord-Norges mest prestisjetunge konkurranse for bilcrosskjørere. Det er veldig gøy og stas og holde på med en sport hvor det ikke er så vanlig å være jente, forteller hun.

Foto: Privat

Ikke helt fornøyd med innsatsen

Forrige lørdag kom Hætta på tredjeplass i den mest prestisjetunge konkurransen for bilcrossførere i Nord-Norge, Mesterskap Nord. Det er hun ikke fornøyd med.

– Det er veldig situasjonsbetinget for hvordan det går. I helga var jeg veldig uheldig og havnet bak en fører som fikk sleng rett foran meg. Jeg var nødt til å bråbremse og sånne ting kan man ikke forutse, men sånn er gamet, sier Mika, som mener hun blir flinkere og flinkere til å holde hodet kaldt.

Bitt av basillen

Altajenta innrømmer at det er faren hennes, Jostein Hætta, som har overført bilinteressen til henne. Da hun var 15 år gammel kunne hun begynne å kjøre i juniorklassen.

– Så jeg fant ut at det måtte prøves!

Mika Hætta og co prøver å fikse bilen før konkurransen

Selv om Mika ikke skrur mye alene, kan hun være en nyttig venn å ta med på jente-roadtrip. Jeg er nok mer bilkyndig enn den gjennomsnittlige jenta, forteller hun.

Foto: Privat

Dermed ble hun bitt av bilbasillen.

– Det er utrolig gøy, man får et adrenalinkick uten like. På banen får man en annerledes erfaring enn å kjøre fra skole og jobb, forteller hun entusiastisk.

– Nå er hele familien tullat!

Mika prøver å rekruttere flere jenter inn i bilcrossens verden.

– Hvis mannfolk prøver det, ja spørs hvordan det hadde gått, ler hun.

Moren til Mika sliter til tider med å forstå interessen.

– Hun er litt oppgitt til tider over pappa og meg som skrur døgnet rundt av og til. Jeg synes det er kjempestas å kunne gjøre sånt sammen med han.

Johan Margidon Hætta, Johan Heika Hætta, Mika Hætta og Jostein Hætta

F.v. Johan Margidon Hætta, Johan Heika Hætta, Mika Hætta og Jostein Hætta. Sammen konkurrerer Hætta-klanen i bilcrossens verden, men i ulike klasser.

Foto: Privat

Ofte kan man finne Mika og Jostein under panseret et par dager før løp, og uten garasje skrur de mye ute uansett vær og vind.

– Har du vurdert å bare gi opp crosskarrieren når dere skrur ute i stormen?

– Å gud ja! Men vi står ut og når vi står på startplata er alt glemt og man er glad for å få kjøre.

Selv med intens skrujobb like før konkurranser, så har de aldri kommet fra et løp med en bil som fortsatt fungerer, ifølge Mika. Bare sjekk denne filmsnutten:

Selv om moren til Mika Hætta slet med å forstå bilinteressen til familien, kan det høres ut som om ho også har blitt bitt av basillen.

– De siste årene har mamma skjønt at vi synes det er virkelig gøy, samtidig har hun selv har fått venner i miljøet. Så hun har slengt seg med og nå er hele familien litt tullat, ler Mika.