Hopp til innhold

«Spice» opp julen med kanel!

Visste du at nellik, kanel, kardemomme og muskat påvirker lystsenteret i hjernen din?

Kanel
Foto: ScanStockPhoto

«O'jul med din glede» sies det. Og ja visst blir det bli glede.

Professor ved Det helsevitenskapelige fakultetet, UiT, Aina Westrheim Ravna har en gladnyhet til alle som kjenner seg litt «våryre» nå i vintermørket.

Sett frem julekakene og kok opp julegløggen, for ingrediensene påvirker oss svært positivt. Forskning viser nemlig at krydderet i vår tradisjonsrike julemat gir oss følelse av forelskelse og oppstemthet. Lystsenteret i urhjernen vår vekkes, og vi blir kvikke, glade og amorøse.

– Fersk forskning viser at kanel faktisk øker sexlysten, forteller Ravna.

Les flere NuFal-saker her

Perfekt krydder i mørketida

Hennes forskningsfelt er belønningssystemet i hjernen, selveste lystsenteret vårt, og hun vet nøyaktig hva det er som gjør oss glade, forelsket og ruset. Svaret er ”lykkemolekylet” dopamin.

Aina W. Ravna

Professor Aina Westrheim Ravna ved Det helsevitenskapelige fakultet, UiT.

Foto: Iversen

Julekrydderet vi bruker i julebaksten øker dopaminnivået i hjernen, og vi nordmenn har brukt kanel, muskatnøtt og nellik i maten i cirka 1000 år.

Spesielt i mørketida, når det er kaldt, surt og værhardt, har stimulerende og oppkvikkende krydder i maten hjulpet oss gjennom de mørkeste månedene. Disse mattradisjonene har vi holdt på, og nå tenker vi på slike krydder som julekrydder

– Jul kommer jo fra det norrøne «jól», den opprinnelige, hedenske feiringen av midtvinterdagen i Norden. Jól-festene kan spores tilbake til år 200 i den nordiske historien, og da ble det spist mye mat og drukket store mengder alkoholholdig mjød, som blant annet var krydret med nellik og ingefær, sier Ravna.

Les også: Vondt å ha sex?

Eksotiske krydder

Når det gjelder kanel, så inneholder det krydderet noe som ligner veldig på dopamin. Krydderet har vært brukt som afrodisiak i asiatisk folkemedisin, og vi finner kanel i innerbarken til trær i slekten Cinnamomun, som opprinnelig finnes i Sørøst-Asia.

Kardemomme påvirker også sexlysten. Kardemomme inneholder flere forbindelser, der noen av dem har en forfriskende og oppløftende effekt. Kardemomme kommer fra India og Buthan, og er fra planter i ingefærfamilien.

– Stoffene i ingefær øker nivåene av dopamin i hjernen, og kan både virke smertelindrende, beroligende, antibakteriell og febernedsettende.

I nellik finner vi stoffet eugenol, som også har en struktur som likner dopamin. Eugenol virker antiseptisk og lokalbedøvende. Men pass på, for muskatnøtten påvirker riktignok lystsenteret vårt, men i nøtta finnes myristicin, som i høye doser kan være et giftig hallusinogen som gir kramper og store smerter.

Og med denne gladnyheten ønsker vi alle en god og leken jul!