Hopp til innhold

- Ta det med ro, sier personlig trener

Alt for mange begynner for brått på med trening, dette fraråder fysioterapistudent Eskil Soleng.

Trening

Illustrasjonsfoto

Foto: Rubina Butt / NRK

- Så klart er det bra at folk bryr seg om trening og å spise sunt, men alt med måte! Å begynne rett på hard trening er ikke anbefalt. Begynn rolig og øk etterhvert når du kjenner at du klarer mer, det er slik du får fremgang, sier Eskil Soleng.

Karasjokgutten, Eskil Soleng (20) er fysioterapistudent ved UiT i Tromsø. Han har tidligere studert personlig trening i Florida, USA og ernæring og kostveiledning i Brasil ved Active Education.

Foto: Privat

Eskil Soleng

Advarer nybegynnere

Soleng advarer nybegynnere å begynne med Crossfit, og andre treningsformer hvor man skal løfte tungt og fort. Å begynne med såpass hard trening når kroppen ikke er klar for det kan nemlig føre til en sykdom som kalles rabdomyolyse, forteller han. Sykdommen rabdomyolyse har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Blant annet så har stylist, make - up artist og foredragsholder, Erlend Elias Bragstad, opplevd sykdommen og er nå bekymret for at andre også skal oppleve sykdommen:

– Jeg blir litt redd når jeg ser at folk skriver «Nytt år, nye muligheter. Nå skal jeg begynne å trene!» på Facebook. Det er ikke så mye som skal til før man havner på sykehuset eller blir syk av trening. Det er kjempefarlig. Man må ta det med ro om man først skal begynne å trene, sier Bragstad.

Les mer her: – Jeg hadde aldri trodd at man kunne bli syk av å trene

Les også: Tre venninner lagt inn på sykehus etter styrketrening

Eskil Soleng trur at rabdomyolyse er mer kjent på folkemunnen nå, da flere velger knallhard trening.

- Mange velger å trene mer "macho" nå. Folk løfter så tungt at de såvidt klarer å løfte lillefingeren sin etter treningsøkten. Og det fraråder jeg nybegynnere til å gjøre! Når man først skal begynne å sette seg mål til treningen, vil jeg anbefale å begynne å sette realistiske mål. Trenger ikke å være store mål. Mitt mål er for eksempel å begynne å løpe 2 ganger i uken. Setter du får høye mål, klarer du ikke å følge de, sier Soleng.

Trening

Illustrasjonsfoto

Foto: Petter Strøm / NRK

Viktigst å ha det gøy

Januar er måneden der mange velger å finne frem de gamle joggeskoene som har ligget i skapet siden 90-tallet. Måneden der man får ny motivasjon til å trø over dørstokk mila. Måneden der trening har høy fokus. Men å finne en treningsstil som passer deg, kan være utfordrende da det er så mange muligheter. Gå på ski, styrketrening, zumba, løping, ja mulighetene er det mange av.

- Det viktigste med treningen er å ha det gøy! Blir du lei trening, har du ikke funnet den treningsstilen som passer deg best. Det er derfor viktig å tenke på hva du synes er artigst for å klare å fortsette med treningen. Men selv om den type treningen du prøver først ikke er artig, kan det hende det blir artig andre eller tredje gang du prøver det. Så ikke gi opp, sier Eskil Soleng.

Strand, fotball og veltrente kropper

Illustrasjonsfoto

Foto: Nina Bull Jørgensen / NRK

Januar er høysesong for treningssentre. Mange sliter med dårlig samvittighet etter all julematen man har spist, samtidig som man har et ønske om å forbedre seg i løpet av det nye året. Men ofte så varer ikke denne motivasjonen lengre enn ut januar. Senterleder ved Sats Langnes i Tromsø, Grete Fremnesvik tror at det er mange grunner til det:

- Det tar 8 uker å etablere nye vaner og komme inn i gode rutiner. Så når man er kjempe motivert der og da og begynner hardt på med treningen, uten å ha satt seg et mer langsiktig mål, så kan det fort skjære seg. Det kan derfor være greit å begynne å trene sammen med en personlig trener i første omgang, sier Grete.

Muskler er sexy - ny undersøkelse.

Illustrasjonsfoto

Foto: © Leah-Anne Thompson

Hvordan skal man sette seg langsiktige mål?

- Å tenke lengre enn "sommerkroppen 2015" eller å bli fort fit, men å heller fokusere på helårskroppen og at man tenker totalt. Hva vil jeg totalt? Hva er årsaken til at jeg vil trene? Det må være større ting enn bare den sydenturen i sommer, for at motivasjonen skal vare, forteller Fremnesvik.

Omdiskutert tema

Sunt kosthold og trening går ofte hånd i hånd. Men å vite hva som er sunt og ikke, er ikke alltid like lett å vite. Kosthold er et svært omdiskutert tema. Den ene dagen kan du lese artikkel om å ikke spise det og det, mens dagen etterpå viser det seg at nettopp det du ble frarådet å spise er sunt.

- Når det gjelder kosthold er det best å tenke enkelt. Spis slik du har lært fra barndommen av, spis grønnsaker, frukt og helst magert kjøtt. Tenk enkelt, råder Eskil Soleng.

Gulrøtter

Illustrasjonsfoto

Foto: Colourbox

Lurt å sjekke vilkår

Høysesongen for treningssentre er i full sving, men er det noe man bør passe på før man melder seg inn i ett nytt treningssenter? Helene Falch, som er regiondirektør for Finnmark og Troms i forbrukerrådet, er glad for at mange velger å melde seg inn på treningssentre, men ber folk å se godt gjennom kontrakten før man skriver under.

Helene Falch

Helene Falch

Foto: Kjell Håkon K. Larsen

- Det lureste er å lese gjennom hele kontrakten, men det viktigste er å sjekke totalprisen på treningen. En ting er å ha månedsgebyr på en viss pris, men det kan være at det kommer tillegg på innmelding og ulike andre tillegg. Også er det lurt å sjekke om det er bindingstid på treningsavtalen, for det er det veldig ofte. Det er viktig å tenke om det er sannsynlig at du kommer til å trene hele bindingstiden. Et annet punkt som kan være lurt å sjekke er om det er mulig å fryse avtalen for en bestemt periode, hvis du skulle brekke foten eller reise bort for en stund. Og til sist kan det være greit å sjekke hvilke oppsigelsesregler senteret har, sier Falch.

Kan kreve legeerklæring

Det er vanlig for treningssentre å ha bindingstid, men kan være en ulempe for deg som ikke blir å trene ut hele avtaleperioden. Er du treningslei, kan du henvise deg til senteret for å spørre etter råd. Men å avslutte bindingstiden kan bli vanskelig.

- Er det sykdom som gjør at du ikke kan fortsette å trene, kan senteret kreve dokumentasjon. Selv om du dukker opp på treningssenteret med gips rundt beinet, kan legeerklæring være nødvendig i enkelte situasjoner.