Hopp til innhold

Vurderer ulike tiltak i ulike deler av landet

Regjeringen skal snart avgjøre hvilken retning Norge skal ta etter påske. En av vurderingene er om det skal innføres forskjellige tiltak i de ulike landsdelene, avhengig av hvor hardt rammet de er av koronaviruset.

Regjeringen skal snart avgjøre hvilken retning Norge skal ta etter påske. En av vurderingene er om det skal innføres forskjellige tiltak i de ulike landsdelene, avhengig av hvor hardt rammet de er av koronaviruset.

Helsedirektoratet går nå gjennom ekspertråd og kommer med en helhetsvurdering som blir videresendt til regjeringen.

23 dager har gått siden regjeringen innførte de mest inngripende tiltakene Norge har hatt i fredstid. Tiltakene for å begrense spredning av koronaviruset ble fornyet 26. mars og utløper 13. april.

Regjeringen har varslet at det skal komme en beslutning om hvordan livet etter påske blir på tirsdag eller onsdag neste uke.

– Differensierte tiltak basert på hvor mye smitte det er og ikke, er absolutt noe som vi ser på. Det gjør man i andre land også, sa assisterende helsedirektør Espen Nakstad da han gjestet NRKs nyhetssending lørdag morgen.

Oslo og Viken har ifølge de siste tallene fra FHI rett under 1500 påviste smittetilfeller hver, mens for eksempel Møre og Romsdal, Nordland og Troms og Finnmark alle har under 200 påviste smittetilfeller (se faktaboks til høyre for detaljerte tall).

Eksperter gir råd

Nøyaktig hvordan eventuelle differensierte tiltak vil se ut i praksis, kunne ikke Nakstad svare på nå.

– Men det er viktig å ha et nasjonalt system på dette. Både for smittebegrensning, testing og tiltak, slik at alle som bor i Norge følger en plan og som fører til minst mulig tvil, misforståelser og kaos, sa han.

Det er satt ned ekspertgrupper som skal vurdere om barn kan få komme tilbake på skole og barnehage, samt vurdere de samfunnsøkonomiske følgene av smitteverntiltakene. Folkehelseinstituttet har også levert en rapport.

Alle rapportene holdes hemmelig fram til regjeringens beslutning er klar.

Helsedirektoratet går nå gjennom disse rådene og kommer med en helhetsvurdering som blir videresendt til regjeringen.

– Det jobbes veldig hektisk. Vi sitter og gjennomgår dette grundig i helgen. Det vil gå et notat til departementet som regjeringen etter hvert skal arbeide seg gjennom. Så er det de som skal avgjøre hva som skal skje etter påske, sa Nakstad.

– Viktig å ikke kaste bort sjansen

I rundt en ukes tid har Norge hatt stabile tall når det gjelder sykehusinnleggelser som følge av viruset. Omtrent like mange har blitt skrevet ut som det har blitt innlagt. Pilen peker oppover, og Nakstad sier det er godt å se at de inngripende tiltakene har en effekt.

Men han advarer mot å la det bli en hvilepute, og ber befolkningen fortsette å holde seg til de strenge rådene.

– Det er så viktig at vi gjør jobben ordentlig og ikke kaster bort en sjanse på å få kontroll på denne smitten fordi man ikke følger regler, sa Nakstad.

Uansett hvilken linje regjeringen legger seg på etter påske, mener han at nordmenn må forberede seg på mange måneder til med enkelte tiltak.

– Vi må forberede oss på at det vil være koronavirus i verden i hele 2020 i hvert fall. Vi har også sagt at noen av de grunnleggende rådene må vi nok følge i lang tid fremover, sa han og nevnte å holde avstand, holde seg hjem når man er syk og testing av folk med symptomer.

– De tre tingene må vi nok leve med lenge.

AKTUELT NÅ