Hopp til innhold

Vil stoppe «subsidiering» av alternativbransjen

– Osteopati, naprapatbehandling og akupunktur bør ilegges moms, det er en av konklusjonene fra Civita i en ny rapport om reglene rundt alternativ behandling i Norge.

Osteopat Mona Valstad Elsness behandler pasient ved Klinikk for Alle

Osteopater fokuserer mest på bindevevet i kroppen, og er til forskjell fra for eksempel fysioterapeuter og kiropraktorer ikke autoriserte. Denne type alternative behandling bør ikke slippe moms, mener Civita-rådgiver.

Foto: Inger Johanne Stenberg / NRK

I hvite klær med tittelen osteopat på ryggen, tar Mona Valstad Elsness tak i armen til pasienten som ligger på bordet. Hun skal prøve å finne ut hvorfor han har vondt, og om hun kan hjelpe.

– Kan du snu deg rundt? spør hun han som ligger på bordet.

Like før ble en pasient sendt med ambulanse til sykehus fordi de fant ut at det var der han kunne få rett behandling.

– Det er viktig å få frem at vi jobber sammen med andre behandlere for å finne hva som er riktig behandling. Og det er ikke alltid rett behandling er her, sier Elsness.

Hun legger til:

– Jeg ser jo ikke på meg selv om en alternativ behandler.

Slipper moms

Leder Paul Joakim Sandøy i Unge Høyre

Paul Joakim Sandøy er med i tenketanken Civita, og han etterlyser et skarpere skille mellom tradisjonell skolemedisin og alternativ behandling.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Ti år etter at kvakksalverloven ble avskaffet i Norge, til fordel for en ny lov, har Civita-rådgiver Paul Joakim Sandøy sett på alternativbransjen, og hvilke vilkår den har, og ifølge han, burde hatt i Norge.

Blant flere punkter han ramser opp, er dagens ordning hvor de alternative behandlingsformene som er registrert i det frivillige registeret, slipper moms. Han mener det legger opp til at et uklart skille mellom alternativ behandling og konvensjonell skolemedisin.

– Et momsfritak er i praksis en statlig sponsing av næringen. Jeg mener heller helsevesenet skal bruke tid og penger på det vi vet eller har god grunn til å tro stemmer i ren medisinsk forstand, sier Sandøy.

I praksis vil en slik endring bety at en merverdiavgift på 25 prosent vil kunne legges på, og det betyr at en osteopatibehandling eller et besøk hos naprapat vil kunne koste 500 kroner i stedet for 400.

Bekymret for pasientsikkerheten

Jan Erik Arnesen er grunder av Klinikk for Alle som tilbyr flere ulike behandlinger

Jan Erik Arnesen er grunder av Klinikk for Alle som tilbyr flere ulike behandlinger.

Foto: NRK / NRK

Tiltaket med momsfritak er bare et av forslagene fra Sandøy, og målet er å skape et sterkere skille mellom alternative behandlingsformer og helsevesenet.

– Jeg er bekymret for en utvikling der skolemedisin og alternativ behandling knyttes tettere sammen. Det bidrar til å gi inntrykk av at alternativ behandling har effekt i ren medisinsk forstand, og det kan svekke pasientsikkerheten, sier Sandøy.

At høyresidas tenketank, Civita, kommer med innstramningsforslag og forslag som kan gjøre det vanskeligere for en del tilbydere av alternative behandlingsformer synes Jan Erik Arnesen høres merkelig ut.

Han er grunnlegger av Klinikk for Alle, og tilbyr på sin klinikk både tradisjonelle legetjenester, autoriserte behandlinger som kiropraktikk og uautoriserte alternative varianter som osteopati og akupunktur.

– Jeg er overrasket over at forslaget kommer. Det er ingen grunn til å stramme inn i det hele tatt, for det er bare folk selv som vet hva som passer for dem. Ingen kan fortelle deg hva du føler, sier Arnesen.

Vil skreddersy behandling

Og selv om Sandøy argumenterer sterkt for en innstramming av loven om alternativ behandling i Norge, så skjønner han overraskelsen fra Arnesen. Men han mener subsidiering av alternativbransjen i form av moms er unødvendig, og at det er nødvendig å gjøre noe med det for å sikre valgfrihet.

– Det er ikke et formål at man skal slutte å gå til alternativ behandling, men jeg vil at man skal ta et tydelig valg om at nå velger man noe som ikke har dokumentert effekt, sier Sandøy.

Den argumentasjonen kjøper ikke Arnesen, han er overbevist om at hva som «funker» er veldig individuelt. Han mener nettopp muligheten for å prøve flere typer behandlinger, både alternative og autoriserte, kan være det som gjør pasienten frisk og bedre raskere.

– Jeg er mest opptatt av å undersøke pasienten og finne de feilene som forårsaker problemene. Deretter vil jeg skreddersy en behandling, det kan være både osteopati og massasje og andre ting, sier Arnesen.

Moms på alternativ behandling ble innført i 2001, men allerede da var både akupunktur og homeopati unntatt. Senere har flere endringer gjort at det nå i praksis er momsfritak for de som velger å registrere seg.

Her finner du loven om alternativ behandling av sykdom (ekstern lenke).

Tror det går utover pasientene

Osteopat Mona Valstad Elsness ved Klinikk for Alle

Osteopat Mona Valstad Elsness ved Klinikk for Alle.

Foto: Inger Johanne Stenberg / NRK

Osteopat Mona Valstad Elsness står med hendene fulle når NRK kommer på besøk. Hun stusser over forslaget om moms på behandling.

– Jeg er overrasket over forslaget, men det er jo to sider ved denne saken. Jeg må først definere meg selv om alternativ medisiner i og med at jeg bedriver manuell medisin. Selv om vi har mye god forskning å støtte oss på at det er effektivt. Og det synes jeg er trist.

For henne vil innstramminger i form av moms på behandlingen bety at pasientene hennes vil måtte betale mer for å komme. Det tror hun også kan få andre konsekvenser.

– Det er mange pasienter som velger å bruke oss når de vil tilbake til jobb raskere, men de får kanskje ikke mulighet til å bruke oss fordi de ikke har mulighet til det hvis det blir dyrere. Det vil og være en stor kostnad for samfunnet, avslutter hun.

AKTUELT NÅ