Vil sende fanger til utlandet

Fremskrittspartiet vil kjøpe fengselsplasser i andre land til kriminelle som ikke er etnisk norske.

Jan Arild Ellingsen
Foto: NRK

Personer dømt i Norge kan dermed bli sendt til utlandet for å gjøre opp for seg.

Forslaget møter motbør fra flere hold, men justispolitisk talsmann i Fremskrittspartiet Jan Arild Ellingsen mener det er løsningen for å få ned soningskøene.

- Vi vil i den grad det er mulig se på muligheter for å få kjøpt fengselsplasser av private i utlandet. At de bygger fengselsstraffer for oss, og at vi leier dem utfra de behovene vi har til enhver tid, sier Ellingsen.

- For oss vil det selvfølgelig være primært at dette gjelder kriminelle som er dømt i Norge, men som ikke er etniske nordmenn, sier han.

- Helt forkastelig

Terje Moland Pedersen

Terje Moland Pedersen.

Foto: John Petter Reinertsen

Statsekretær i Justisdepartementet Terje Moland Pedersen fra Arbeiderpartiet skjønner ikke hvorfor Frp kommer med forslaget. Han forteller at soningskøene er på vei ned ved hjelp av andre virkemidler, og han liker heller ikke tendensen i forslaget.

- Hvis det er slik at norske nordmenn skal sone i Norge og ikke-etniske nordmenn skal sone i et annet land, da synes jeg dette forslaget har en overtone som gjør det mye verre, sier Moland Pedersen.

I fengslet mottas heller ikke forslaget godt. Forbundsleder i Norsk fengsels- og friomsorgsforbund Geir Bjørkli tror det vil ende med at flere aldri kommer seg ut av kriminalitet, og er selv ikke nådig om ideen.

- Helt forkastelig, for å si det direkte. Vi er sterkt uenig i dette. Vi har et prinsipp i Norge om at det er rehabiliterende for den enkelte innsatte å sone nær familie og sitt eget nærmiljø, og det forsøker vi å legge opp til, sier Bjørkli.

- Kriminelle må ta konsekvensene

Ellingsen i Frp vektlegger ikke kontakten med familie, og synes hver enkelt kriminell bare må regne med å miste kontakten med omverdenen.

- Vet du hva, jeg synes at folk som bedriver kriminalitet og blir dømt for det faktisk bør tenke over konsekvensene av det de gjør før de begynner å bekymre seg for egen familie og andre forhold. Å bli kriminell er et valg man gjør, og da må man ta konsekvensene av det, sier Ellingsen.

Harald Stabell

Harald Stabell.

Foto: Arne Sørenes

Denne holdningen til kriminelle reagerer leder i Advokatforeningens straffesaksutvalg Harald Stabell på. Han mener at soning også handler om å hjelpe mennesker ut av kriminalitet.

- Det kommer til syne et menneskesyn som viser at det ikke er så farlig med domfelte fordi de har gjort noe galt. Det viktigste er økonomi, raskere innsettelse i fengslene og lavere soningskø, sier Stabell.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger