Hopp til innhold

Vil legge ned 126 av politiets tjenestesteder

126 av politiets tjenestesteder legges ned, og sju nye opprettes. Norge vil dermed stå igjen med 221 tjenestesteder.

Organiserig av politidistrikter, politidirektør Odd Reidar Humlegård.

NY ORGANISERIG: Politidirektør Odd Reidar Humlegård presenterte sitt endelige kart over det nye Politi-Norge på en pressekonferanse fredag.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Dette er et av mange grep vi gjør for å skape bedre politi landet rundt, sa politidirektør Odd Reidar Humlegård under pressekonferansen fredag.

126 av politiets tjenestesteder legges ned, og sju nye opprettes, ifølge Politidirektoratets endelige innstilling for organisering av norsk politi.

Politimestrene har foreslått å legge ned 130 av dagens lensmannskontorer, men i dag ble den endelige kuttlista presentert og noen flere tjenestesteder består.

Se faktaboks over hvilke tjenestesteder som blir lagt ned under:

Grane og Hattfjelldal består

I den siste runden i Politidirektoratet er det bestemt at fire planlagt nedlagte lensmannskontorer likevel skal videreføres. I tillegg blir sju nye tjenestesteder opprettet.

I Nordland politidistrikt berges Grane og Hattfjelldal lensmannskontor og Tysfjord lensmannskontor. Dessuten skal lensmannskontorene Smøla i Møre og Romsdal og Drangedal i Sør-Øst politidistrikt videreføres.

Humlegård sier de har gjort noen justeringer der det ble litt for langt mellom distriktene eller at for mange fikk for lang reisevei.

– Kravet fra Stortinget er at 90 prosent av befolkningen i distriktet skal ha en reisevei på maksimalt 45 minutter til nærmeste tjenestested. I det vi har lagt frem er det 98,6 prosent som ligger innenfor dette, derfor ligger vi godt innenfor kravet, sier Humlegård.

Fordeler ressursene

– Dette er en historisk dag. Vi har aldri gjort dette før og det vil aldri skje igjen. Aldri har man lagt ned så mange tjenestesteder. Dette er et stort opprydningsarbeid som har foregått over tid, fordi vi har hatt mange små og sårbare tjenestesteder, sier Humlegård.

I vurderingene som er gjort har man tatt hensyn til blant annet kjøreavstand, utrykningstid og spesielle forhold i politidistriktet, forteller Humlegård. I tillegg legger de vekt på at de skal bli mer synlige og være der det skjer.

– Det er denne muligheten vi har til å pusse opp politiet. Jeg føler et stort ansvar for å få det til. Ambisjonene landet rundt, fra det minste lensmanskontoret til politidirektoratet, er å levere bedre og likere polititjenester landet rundt, sier Humlegård.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger