Hopp til innhold

Vil ikke svare på klimaspørsmål

Landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) har lite lyst til å svare på om hun fortsatt mener det er propaganda at klimaendringene er menneskeskapte.

Landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) svarer på spørsmål om klimaendringene er menneskeskapt.

Sylvi Listhaug (Frp) har fokus på samarbeidsavtalen og regjeringsplattformen.

Etter bare én dag i statsrådsstolen har Listhaug rukket å møte seg selv i døra hele to ganger.

Da gårdagens nøkkeloverrekkelsen med Trygve Slagsvold Vedum (Sp) var over, ville pressen vite om hun fortsatt mener at landbrukspolitikken i Norge er kommunistisk, slik hun skrev i en kronikk i E24 i 2010.

Men Listhaug unngikk så godt hun kunne å svare på spørsmålet.

– Det er samarbeidsavtalen og regjeringsplattformen jeg skal styre etter, ikke en artikkel fra 2010, sa hun.

Men uttalelsene om landbrukspolitikken er ikke den eneste kontroversielle uttalelsen hun har kommet med.

Lo av klimahysteriet

I et intervju med VG i 2011 betvilte hun at klimaendringene er menneskeskapte.

– Jeg synes det er kommet flere og flere argumenter for å være kritisk til den propagandaen regjeringen leverer. Det er ikke bevist at menneskelige CO2-utslipp fører til klimaendringer. Det er først og fremst en unnskyldning for å innføre mer skatter og avgifter, sa Listhaug til VG.

På spørsmål fra NRK om hun fortsatt står for det hun sa til avisa, svarer Listhaug omtrent det samme som på spørsmålene om norsk landbruk.

– Dette er en gammel uttalelse, min jobb nå som minister er å stå på samarbeidsavtalen og gjennomføre den politiske plattformen Høyre og Frp er enige om, sier Listhaug.

Så klimaendringene er ikke menneskeskapte?

– Min oppgave nå er å gjennomføre det jeg er satt til, og sørge for at også klimaendringene en viktig del av landbruksdepartementets arbeid, sier hun.

Listhaug møtte en kritisk presse

Listhaug fikk spørsmål om hun fortsatt mener at landbrukspolitikken i Norge er kommunistisk etter nøkkeloverrekkelsen i går.

– Uinteressant hva hun mener privat

Den nyutnevnte Miljø- og klimaminister Tine Sundtoft mener det er uinteressant hva Frp-statsrådene måtte mene privat.

– Alle de som sitter i regjeringen nå har forpliktet seg til plattformen, der det står at vi skal forsterke klimaforliket, sa hun til NRK i går.

I avtalen mellom regjeringspartiene Høyre og Frp og Venstre og KrF står det blant annet at de skal føre en «offensiv klimapolitikk og forsterke klimaforliket».
Men Erna Solberg har tidligere understreket at dette ikke betyr at de ønsker en raskere reduksjon av norske CO2-utslipp.

Målet om å redusere de årlige utslippene i Norge med opp mot fem millioner tonn i 2020 er ambisiøst nok, mener Solberg.

– Vi har ikke tanke om at vi skal øke ambisjonene på hvor mye vi kutter på kort sikt, men vi har ambisjoner om at virkemidlene våre skal bli bedre. Og her ligger blant annet virkemidler knyttet til kjøretøy, der vi vil gjøre det raskere å fase ut sterkt forurensende biler, sa Solberg til NRK dagen etter at regjeringsplattformen ble lagt frem.

Olje- og energiminister Tord Lien

Olje- og energiminister Tord Lien (Frp).

Foto: NRK
Lien tror endringene er menneskeskapte

I Aktuelt på NRK1 i går kveld ble Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) spurt om han tror klimaendringene er menneskeskapte.

– Ja, det tror jeg. Det er en interessant diskusjon om hvem som har rett i en vitenskapelig debatt – at også menneskeskapte karbonutslipp påvirker klimaet, tror jeg på.

WWF-leder Nina Jensen, som også deltok i debatten, mener det er et positivt signal at Lien anerkjenner at klimaendringene er menneskeskapte.

– Dette er vår tids absolutte største utfordring, og det hviler et tungt ansvar på olje- og energiministerens skuldre, og resten av regjeringen, for å adressere dette problemet.

Klimapolitikken, som det interstatlige klimapanelet er premissgiver for, hviler fortsatt på et ufullstendig vitenskapelig grunnlag.

Frps programforslag 2013
Klimaskepsis

I mai i år gjennomførte NRK en ringerunde til toppledelsen i Frp. Ringerunden ble gjort like etter at en undersøkelse som viser at 98 prosent av klimaforskerne mener at menneskene er skyld i klimaendringene, ble offentliggjort.

Forskerne mener at økningen av drivhusgasser i atmosfæren først og fremst skyldes menneskelig aktivitet, som avskoging og bruk av fossile brennstoff.

Men i Frp mente de at det var altfor tidlig å konkludere.

– Poenget er at det er veldig mange forskere rundt om i verden som er uenige i disse påstandene, og som mener at klimaendringene kan skyldes en rekke andre faktorer, sa Frp-leder Siv Jensen til NRK.

Nord-Trøndelags førstekandidat Robert Eriksson sa han er en sunn skeptiker til mye av det som kommer fra FNs klimapanel.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger