Hopp til innhold

Listhaug har overtatt Landbruksdepartementet

Hun er odelsjente fra Ørskog i Møre og Romsdal. Nå blir hun landbruksminister.Og gårsdriften hjemme legges om i løpet av et år.

Påtroppande landbruksminister Sylvia Listhaug får nøkkelen på landbruksministeren sitt kontor.

Sylvi Listhaug fekk nøkkelen til landbruksminister-kontoret onsdag ettermiddag.

Onsdag formiddag ble det klart. Erna Solberg kunne presentere sin nye regjering. Og i ermet hadde Solberg en odelsjente som hun nå kaster ut på dypt vann, som landbruksminister fra Fremskrittspartiet.

Her tar Sylvi Listhaug plass ved Kongens bord

Her hilser Sylvi Listhaug på Kong Harald, og hun er norges nye landbruksminister.

Siden Fremskrittspartiets spede begynnelse har det vært helt klart at dette partiet ønsker omfattende reformer i norsk landbruk. Sylvi Listhaug fra Ørskog skal sette denne politikken ut i livet.

Landbruks- og matminister blir Sylvi Listhaug, kunngjorde Erna Solberg. Hun har styringserfaring fra byrådet i Oslo. Opprinnelig er hun odelsjente fra Møre og Romsdal. Hun skal nå lede regjeringens arbeid med å videreutvikle norsk landbruk.

–Hun skal sørge for nødvendige reformer, og sørge for et landbruk for fremtiden i Norge, la Solberg til.

Sylvi Listhaug fra Ørskog ble onsdag utnevnt til landbruksminister i den nye Solberg-regjeringen.

Sylvi Listhaug blir landbruksminister i den nye Solberg-regjeringen.

Jeg er vokst opp på gård. Jeg har mine røtter fra bygde-norge. Jeg ser frem til å sette i gang med jobben, sier Sylvi Listhaug til NRK.

Var det denne posten du hadde aller mest lyst på?

– Jeg syns dette er kjempespennende, og jeg gleder meg til å samarbeide med landbruksnæringen, sier hun.

Onsdag kunngjorde Erna Solberg at Sylvi Listhaug blir ny landbruksminister

Sylvi Listhaug blir landbruksminister. Det kunngjorde Erna Solberg onsdag.

– Nå feirer vi

I Oslo er Sylvis foreldre til stede og følger spent med. De vandrer langs Karl Johans gate, og skal stå parat når deres datter og resten av regjeringen presenteres foran Slottet.

I dag skal vi feire. Det er en stor dag for oss. Det er jo stort å få en minister i familien, sier mamma Harriet Listhaug til NRK.

Hadde dere trodd at dette skulle skje?

–Nei. Vi trodde hun skulle få oppgaver i regjeringssystemet, men vi trodde ikke at hun skulle bli minister. Så jeg ble overrasket da jeg skjønte at hun kom til å bli landbruksminister.

Sylvi familie

Sylvi Listhaugs familie var til stede utenfor Slottet da regjeringen skulle presenteres.

Foto: Ellen Sporstøl / NRK

– Gårdsbruket gjennomgår forandringer

Familien eier et gårdsbruk i Ørskog kommune på Sunnmøre. Mamma Harriet synes det passet bra at det var nettopp landbruksminister datteren ble.

Dette blir bra, men alt er så ferskt at jeg kan ikke uttale meg om hvilken politikk hun kommer til å føre, sier mamma.

Det blir store forandringer i driften av familiegården.

Vi starter avviklingen av gårdsbruket i løpet av ett år, sier Harriet. Men nå skal vi til Slottsplassen og være der når regjeringen kommer ut, legger hun til.

Sunnmørsposten skriver at gårdsdriften skal legges om, at en av brødrene står klar til å ta over, og at det blir en annen drift enn i dag.

Sylvi Listhaug ble i dag utnevnt til Landbruksminister i Norge.

Sylvi Listhaug gleder seg til å ta fatt som landbruksminister. Hun legger vekt på at hun har erfaring fra gårdslivet, som ordelsjente fra Ørskog.

– En stor dag for Ørskog

Også hjemme i Ørskog var det mange som fulgte med da Erna Solberg presenterte den nye regjeringen. Ørskog har i en årrekke vært en stor Frp-kommune, og partiet har ordføreren i inneværende periode.

Det gleder oss veldig at Ørskog kommer på kartet på denne måten, sier partikollega og ordfører i Sylvi Listhaugs hjemkommune, Thorbjørn Fylling. Dette er en stor dag for oss i Ørskog, legger han til.

– Dette mestrer hun

Thorbjørn Fylling og Sylvi Listhaug kommer ikke bare fra samme sted. De representerer også samme parti, Fremskrittspartiet. Dette partiet har stått sterkt i Ørskog, helt siden Frp-veteran Lodve Solholm entret den politiske arenaen.

Jeg har kjent Sylvi i lang tid. Og jeg har utelukkende positive ting å si om henne. Hun var med oss i lokalpolitikken, og hun har gått veien videre, og har alltid gjort en kjempefin jobb. Hun er jordnær og har en flott holdning til mye. Dette mestrer hun på en flott måte, sier Fylling.

– Positivt for landbruket

Sylvi Listhaug er odelsjente, og er altså vokst opp på gård i Ørskog. Tidligere har hun dradd sammenligninger mellom norsk landbrukspolitikk og kommunisme. Dermed er flere innenfor næringen skeptiske til at hun skal inneha vervet som landbruksminister.

Det er en utfordring å være landbruksminister. Men dette er en utfordring hun kommer til å ta på en glimrende måte. Jeg er ikke redd for at hun ikke skal takle dette, sier Fylling.

Blir det færre gårdsbruk i den store landbrukskommunen Ørskog nå?

Nei, det tror jeg ikke. Den jobben hun skal begynne på nå kan være positiv for landbruket. Jeg tror vi kommer til å se nye positive sider på en ny måte.

Hva kommer hun til å gjøre, tror du?

– Det vet jeg ikke. Men hun kommer nok til å se på alternative måter å løse en del oppgaver på. Jeg har god tro på at dette blir positivt, sier Fylling.

– Ikke redd konflikter

Sylvi Listhaug har sin politiske bakgrunn fra Fremskrittspartiets Ungdom, hvor hun satt i sentralstyret.

I perioden 2001–2004 var hun vararepresentant til Stortinget fra Møre og Romsdal.

Hun var politisk rådgiver for Fremskrittspartiets fraksjon i Stgortingets kirke, utdannings- og forskingskomite i 2001–2004. Hun ble byrådssekretær for byråd Margaret Eckbo i Oslo i 2005, og da Eckbo trakk seg, overtok Listhaug som byråd for helse og eldreomsorg i 2006.

I august 2009 kom Listhaug i søkelyset på grunn av Oslo kommunes tilknytning til sykehjemsutbygging i Spania.

Sylvi Listhaug er ikke redd for konflikter. Hun er tydelig på å kunne si ifra. Og hun tar utfordringer. Dette er en av styrkene hennes, sier Fylling.