Hopp til innhold

Vil ikke diskutere arven etter Olav Thon

«Olav Thon gir bort formuen sin. You go, guy!», tvitret kunnskapsministeren på tirsdag. I dag vil ikke Torbjørn Røe Isaksen (H) uttale seg om Thons forvaltning av milliardformuen.

Olav Thon

Olav Thon lar en stiftelse ta over driften av selskapet og forvaltningen av formuen hans. Nå er det full strid om hvorvidt dette er en godhjertet handling eller en måte å spare skatt på.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

mimir

Redaktør i Manifest tidsskrift og mannen bak boka «De superrike», Mímir Kristjánsson, mener at Olav Thon driver med skatteplanlegging.

Torbjørn Røe Isaksen

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) vil ikke debattere Thons formue fordi det ikke er innenfor hans område.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix
Statssekretær Knut Olav Åmås

Statssekretær i Kulturdepartementet Knut Olav Åmås (H) mener Thons nye stiftelse skaper maktspredning i det norske samfunnet.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX
Ole Petter Ottersen

Rektor ved Universitetet i Oslo, Ole Petter Ottersen, mener at Thon kan gå inn i rekken av store filantroper dersom stiftelsen gjør en god jobb med å dele ut pengene.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Tirsdag meldte TV2 at eiendomsmilliardæren Olav Thon gir bort hele formuen til veldedige formål. Også NRK meldte at Thon gir bort formuen.

Mer presist skal Thon opprette en stiftelse, som skal eie og drive Olav Thon Gruppen. Stiftelsen skal også dele ut minst 50 millioner kroner hvert år, hvorav halvparten skal gå til forskning.

«En gigantisk skatteflukt»

Redaktør i Manifest tidsskrift og mannen bak boka «De superrike», Mímir Kristjánsson, mener det er en bløff at Olav Thon gir bort sin milliardformue.

«I realiteten planlegger han en gigantisk skatteflukt i det hinsidige», skriver Kristjánsson på NRK Ytring.

«Det er godt gjort å få framtredende medlemmer av landets regjering, rektor på Universitetet i Oslo og Norges største aviser til å tro at man gir milliarder til veldedighet, når det man i virkeligheten gjør er å unndra store summer i skatt», holder Kristjánsson fram.

Kronikken debatteres heftig på NRK.no. Så langt har 444 lesere sagt sin mening.

Røe Isaksen vil ikke mene noe

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) var blant dem som jublet da nyheten om Thons stiftelse ble kjent. «Olav Thon gir bort formuen sin. You go, guy!», skrev Isaksen på Twitter.

I dag vil han derimot ikke mene noe om denne saken.

«Dette er ikke vårt område, og derfor vil vi ikke gå inn i denne debatten», skriver medierådgiver Dino Prohic i en e-post til NRK.

  • LES:

– Lovende og prisverdig av Thon

Antakelig ligger Thons formue under kulturfeltet, for statssekretær i Kulturdepartementet Knut Olav Åmås har ingenting imot å svare på Thon-kritikken.

– Det er helt legitimt å problematisere forhold rundt Olav Thons disposisjoner, slik det blir gjort nå. Husk bare at det er Olav Thons enorme verdiskaping for det norske samfunnet som gjør det hele mulig, skriver Åmås i en e-post til NRK.

– Selv synes jeg det er svært lovende og prisverdig at den veldig viktige fonds- og stiftelsessektoren blir styrket ved at han oppretter en av Norges aller største næringsdrivende stiftelser, med en utbetaling per år på mellom 50 og 100 millioner kroner til formål innenfor forskning og entreprenørskap, skriver Åmås videre.

– Slike pengekilder skaper maktspredning i det norske samfunnet, og gir flere steder å gå for å få finansiering til gode prosjekter og ideer. Fond og stiftelser som Thons gjør Norge til et rikere og mer mangfoldig samfunn, mener Åmås.

Ikke filantrop ennå

Rektor ved Universitetet i Oslo, Ole Petter Ottersen, sier til TV2 at Thon kan «gå inn i rekken av store filantroper». Det står han for, med visse presiseringer.

– Det jeg sa var at Thon kan gå inn i rekken av norske filantroper. Dette er foreløpig bare på papiret, så det avhenger av hvordan det går videre, sier Ottersen til NRK.

– Jeg vil gjenta at vi er meget glade for at Thon setter av ressurser til samfunnsnyttige formål og til forskning. Det finansielle har vi verken forutsetninger eller lyst til å uttale oss om, legger rektoren til.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger