Vil ha 4 års fengsel for «stalking»

Justisminister Grete Faremo (Ap) vil doble straffenivået for forfølgere og stalkere.

Grete Faremo

– Forslaget om lovendring er spesielt akutelt med tanke på hvor enkelt det har blitt å trakasere folk over nettet, sier justisminister Grete Faremo til NRK.

Foto: NRK / Helge Carlsen

Regjeringen vil at personer som forfølger eller plager andre skal kunne dømmes til 4 år i fengsel.

Hensikten er å gjøre det enklere å dømme folk for trakassering på internett, og å doble straffenivået i mer alvorlige saker.

Netthets like ille

Før har denne type trakassering gitt maks 2 års fengsel. Nå kan alvorlig og gjentagende forfølgelse gi 4 år bak murene. Dette gjelder også for dem som medvirker til dette, for eksempel ved å forfølge noen på vegne av andre.

– Forslaget om lovendring er spesielt akutelt med tanke på hvor enkelt det har blitt å trakasere folk over nettet. Hets på nett har økt i omfang, og persforfølgelser skal ikke tåles. Hatkriminalitet skal ikke tåles, sier justisminister Grete Faremo.

Hun tror den virtuelle personforfølgelsen kan være like hard som den som finner sted i det virkelige liv.

Alene med frykten

Psykiatrispesialist Kjersti Narud forsker på dette området. Hun tror forfulgte har det like vondt som dem som utsettes for fysisk vold.

– Forfølgelse blir alvorlig fordi man er alene om å kjenne den, og om å se den. Du kommer ikke med en blåveis eller et brukket håndledd så andre kan se hva du har opplevd. Det er ikke synlig for omgivelsene og derfor er det vanskelig å forstå hvor alvorlig dette er og hvor store helseplager det kan gi, sier Narud.

Psykiatrispesialist Kjersti Narud

Det kan være vanskelig for omgivelsene å forstå hvor alvorlig forfølgelser er, sier forsker Kjersti Narud.

Foto: Jonas Sætre / NRK

Én av ti blir forfulgt

Foreløpig viser tall basert på internasjonale undersøkelser at 10-15 prosent opplever å bli forfulgt på et eller annet vis.

– Vi har foretatt undersøkelser i 2011 blant norske kvinner og menn mellom 20 og 60 år. De tyder på at det er like høye tall her som internasjonal forskning har vist, sier Narud til NRK.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger