Hopp til innhold

Vil gjøre nettmobbing vanskeligere

Mobbing og sjikane av unge bloggere har fått mye oppmerksomhet denne uka. Nå vil Justisdepartementet skjerpe lovverket.

Bloggeren Voe

Norges mest leste blogger Emilie Nereng, alias 'Voe' la ned bloggen etter mange negative kommentarer.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

Tore Tennøe

Tore Tennøe er direktør i Teknologirådet.

Foto: NRK
Olemic Thommesen

Olemic Thommesen i Oppland Høyre.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX
Astri Aas Hansen

Statssekretær i Justisdepartementet Astri Aas. Hansen

Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK

15 år gamle «Voe» orket ikke lenger de negative kommentarene, og i helgen ble det kjent at hun valgte å legge opp norges mest populære blogg.

LES: – Bør tåle negativ kritikk
LES OGSÅ: Mye verre å bli mobbet på nett

Samtidig fikk en historie om en ti år gammel videoblogger oppmerksomhet. Jenta har ufrivilllig blitt et nettfenomen. Jenta opplevde grov mobbing som gikk både på dialekt og utseende i kommentarfeltet til en av videoene.

– Hetsevideoen fikk 180.000 treff og enkelte kommentarer gikk lang. I en kommentar sto det: "Jeg ønsker henne livmorkreft som kan forhindre at hun sprer sine idiotiske defekte gener.", sier direktør i Teknologirådet, Tore Tennøe.

– Barn bør få bedre beskyttelse

Tennøe skrev tidligere denne uken et innlegg i Aftenposten der han blant annet tok til orde for at barn bør få bedre beskyttelse på nett. Han stiller også spørsmål ved om barns rettsvern er bra nok.

– Det er veldig få saker som havner i retten. Vi må sette ned noen merkesteiner for de groveste sakene.

Før jul tok stortingsrepresentant Olemic Thommesen fra Oppland Høyre opp spørsmålet om lovverket rundt digital mobbing er godt nok med Justisministeren.

– Vil styrke mindreåriges personvern

Nå svarer statssekretær Astri Aas-Hansen på spørsmålet.

– Vi vil i løpet av 2011 komme med et lovforslag til Stortinget som går på skjerping av bruken av personopplysninger. Et av de elementene i forslaget er styrking av mindreåriges personvern.

– Vi det da bli lettere å straffeforfølge de som mobber på nett?

– Nå er vi ikke lovforslaget klart, men det som diskuteres er å gjøre det vanskeligere å legge ut personopplysninger og å gjøre det lettere å slå ned på brudd på den lovgivningen, sier Aas-Hansen.

– Må forfølge de groveste sakene

Thommesen er positiv til lovforslaget, men mener Justisdepartementet må gi signaler om at påtalemyndigheten prioriterer å stoppe nettsjikane.

– I tillegg til et styrket lovvern så må det også til ressurser og prioritering av påtalemyndighetene til å forfølge de groveste sakene. Vi trenger noen eksempler som får folk til å tenke seg om før de sjikanerer på nettet.

LES OGSÅ: - Må lære oss nettvett

Lyspunkt

AKTUELT NÅ