Hopp til innhold

Øker alkoholkvoten for ikke-røykere

Regjeringen vil at du skal kunne kjøpe 1,5 liter ekstra vin eller øl i taxfree-handelen dersom du ikke kjøper tobakk.

Finansminister Siv Jensen holder pressekonferanse om revidert nasjonalbudsjett

Finansminister Siv Jensen vil gi reisende større valgfrihet og la dem bytte tobakkskvoten med øl eller vin i taxfree-butikken.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Finansminister Siv Jensen presenterte det som dagens gladsak da hun la frem regjeringens reviderte nasjonalbudsjett i formiddag.

Regjeringen foreslår å endre taxfree-regelverket, slik at hele kvoten for tobakk kan byttes inn i inntil 1,5 liter avgiftsfri vin eller øl.

Det betyr at man, dersom man ikke kjøper tobakk, kan ta med 1 liter brennevin, 3 liter vin og 2 liter øl inn i Norge avgiftsfritt.

– Dette er en anledning for folk som reiser på tur, å bytte sigarettkvoten inn i 1,5 liter vin eller øl. Det synes jeg er en hyggelig gest til folk når de er ute på tur, og jeg kan ikke skjønne annet enn at dette er et kjærkomment bidrag nå som ferien står for dør, sier Siv Jensen.

Gjelder fra 1. juli

Endringen kan komme mange sommerferierende til gode, ettersom den er foreslått å gjelde fra 1. juli i år. Hensikten skal være å gi reisende større valgfrihet.

Forslaget gjelder taxfree-butikker både på ferger og og flyplasser og ved privat innførsel fra andre land.

Rigmor Helene Tangen

Rigmor Helene Tangen kommer til å benytte seg av den nye alkoholkvoten.

Foto: David Krekling / NRK
Jørn Christensen

– Jeg reiser en god del selv, og det er ofte vin som blir med hjem, sier Jørn Christensen.

Foto: David Krekling / NRK

Slik det er også i dag, skal man fremdeles kunne bytte brennevinskvoten i 1,5 liter vin eller øl, mens vinkvoten kan byttes i øl.

Gleder seg til å fylle ny kvote

Regjeringens forslag om å øke alkoholkvoten for alle som ikke kjøper røyk, blir tatt godt imot blant folk NRK.no snakker med i Oslo.

– Jeg synes det er bra. Jeg reiser mye selv, og det ligger som oftest veldig god vin i taxfree-kurven når jeg kommer hjem. Og det er full kvote hver gang, sier Rigmor Helene Tangen (60).

Hun er ikke-røyker og sier hun kommer til å utnytte kvoten også etter det nye regelverket.

– Jeg tror ikke jeg kommer til å tjene så mange kronene på at jeg kan ta med en større kvote, men det er den følelsen, sier Tangen.

Jørn Christensen (62) er også glad for endringen, selv om han mener den straffer røykerne.

– Jeg synes det er sunnere å ta med vin enn røyk, så jeg bifaller forslaget. Jeg reiser en god del selv, og det er ofte vin som blir med hjem, sier Christensen.

– Det kan jo bli en straff for røykere, men jeg tror uansett at røykerne er fremtidens tapere, så for meg er dette helt greit, sier han.

Blå Kors: – Henger ikke på greip

Hjelpeorganisasjonen Blå Kors sier de er overrasket over regjeringens forslag, og generalsekretær Jan Elverum advarer mot det.

– Regjeringen har økt bevilgningen til rusbehandling og gitt gode signaler videre. Men det henger ikke på greip når man legger opp til en politikk som vil føre til at flere vil få alkoholproblemer, sier Elverum.

– En av ti nordmenn har et problematisk alkoholforbruk allerede i dag. Vi er bekymret for at det nå ser ut som om finansministeren styrer folkehelsearbeidet, og ikke helse- og omsorgsministeren, sier han.

AKTUELT NÅ