Hopp til innhold

Vil bytte ut SV med KrF

Det er langt fra sikkert at Senterpartiet satser rødgrønt mot stortingsvalget i 2013. Flere sentrale tillitsvalgte drømmer om å bytte ut SV med KrF.

Knut Arild Hareide, Liv Signe Navarsete og Jens Stoltenberg

Liv Signe Navarsete bør heller se til Knut Arild Hareide enn Jens Stoltenberg mot valget i 2013, ifølge flere sentrale tillitsvalgte i Sp.

Foto: Scanpix

– Jeg skulle svært gjerne hatt KrF med i regjering, sier Senterpartiets stortingsrepresentant fra Troms, Irene Lange Nordahl.

Hun er storfornøyd med at nyvalgt leder av Senterungdommen, Sandra Nygård Borch, har pustet nytt liv i debatten om Senterpartiets framtid i det rødgrønne samarbeidet.

– Stor avstand til SV

Irene Lange Nordahl

Irene Lange Nordahl.

Foto: J¯rn Gr¯nlund / J¯rn Gr¯nlund
Jenny Følling

Jenny Følling.

Foto: Geir Bjarte Hjetland / NRK

Heller ikke Jenny Følling, fylkesvaraordfører i Sogn og Fjordane, legger skjul på at en regjering med Arbeiderpartiet, Senterpartiet og KrF er et drømmescenario etter valget i 2013.

– Det kan styre oss inn mot borgelige side, slik som Senterpartiet har tradisjon for, sier Følling til NRK.no.

Både Irene Lange Nordahl og Jenny Følling sitter i programkomiteen for Senterpartiet – og har dermed sentrale roller i utformingen av Senterpartiets veivalg framover.

Ingen av dem utelukker at det rødgrønne samarbeidet kan fortsette også etter neste stortingsvalg, men:

– Det er ikke til å legge skjul på at det i mange saker er stor avstand mellom Senterpartiet og SV, og det er langt på vei å foretrekke å få et sterkere sentrum, sier Følling.

– Hvordan skal dere få til det, dere sitter jo regjering med SV nå?

– Det handler om å snakke i lag, og slik finne en strategi der vi kan få en regjering med mer tyngde i sentrum.

– Trekker mot borgelig side

Men langt fra alle i Senterpartiet har et like sterkt ønske om å kvitte seg med SV.

– Det er viktig at man jobber for å komme i posisjon, og det har vi gjort gjennom det rødgrønne samarbeidet, sier Bengt Fasteraune, ordfører i Dovre kommune og medlem i programkomiteen.

Han vil at Senterpartiet skal bruke kreftene sine på å fremme sin politikk framfor å lete etter nye venner.

– Det viktigste er at vi tydeliggjør at vi jobber for et samfunn der beslutningsfullmaktene ligger så nært opptil folket som mulig, sier Fasteraune.

Heller ikke Kjersti Toppe, stortingsrepresentant fra Hordaland, har tro på at nye samarbeidspartnere kan løse Senterpartiets problemer.

Hun mener Senterungdommens utspill om sterkere sentrumsverdier vitner om at ungdomspartiet tar et stort skritt mot høyresida i norsk politikk.

– Jeg oppfatter det slik at Senterungdommen trekker mot borgelig side, mer enn at de velger sentrumsverdier. Det er et linjeskift jeg ikke støtter, sier hun.

Kjersti Toppe (Sp)

Kjersti Toppe.

Foto: Stortinget

Toppe sier det er naturlig at regjeringsdebatten blusser opp i kjølvannet av partiets skuffende resultat i lokalvalget tidligere i høst. Hun kan likevel ikke se for seg at Senterpartiet skal gå til valg på noe annet enn videre rødgrønt samarbeid i 2013.

– Hvis man sitter i en regjering helt fram til valget, så blir det litt pussig å ikke gå for det alternativet, sier hun.

KrF på gjerdet

Ifølge partileder Liv Signe Navarsete skal Senterpartiet ta endelig stilling til hva slags strategi de skal velge først ved landsmøtet våren 2013.

– Fram til da er det ikke noe tema i partiet å gå ut av regjeringssamarbeidet, sier hun til Klassekampen.

KrF-leder Knut Arild Hareide har heller ikke bestemt seg for hvem han vil samarbeide med. De gule holder fortsatt døra på gløtt for et mulig regjeringsamarbeid med Arbeiderpartiet.

– Vi trenger nå en bred prosess, og KrF skal nå ta stilling til hvilke valg vi skal gjøre, sa han da han gjestet Politisk Kvarter på NRK P2 fredag.

– Vi er et sentrumsparti. Og det betyr at i en del politiske områder er vi enige med Arbeiderpartiet, og i en del områder er vi enige med Høyre.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ