Hopp til innhold

Vil advare asylsøkere mot å komme til Norge

Regjeringen vil bruke Facebook og Twitter for å begrense flyktningstrømmen til Norge. – Effekten av dette har vært god i Danmark. Få har søkt asyl, sier statssekretær Jøran Kallmyr (Frp).

Afghanske asylsøkere utenfor Lesvos

RISIKERER AVSLAG: Mange av afghanerne som søker asyl i Norge, får avslag på søknaden. Flyktningene på bildet er afghanere på vei fra Tyrkia til den greske øya Lesvos.

Foto: YANNIS BEHRAKIS / Reuters

Allerede før helgen la UDI ut et innlegg på Twitter hvor de skrev at voksne afghanere som kommer via Russland til Norge uten asylgrunn, risikerer avslag på søknaden og tvangsretur til Kabul.

Dette er en praksis statssekretær i Justis- og beredskapsdepartemetet Jøran Kallmyr ønsker å se mer til.

Laster Twitter-innhold

– Vi vil gi dem et realistisk bilde av det som venter dem i Norge. Får regjeringen for eksempel igjennom forslaget om kutt i ytelsene til asylsøkere, så er det bedre at de får vite om det på forhånd enn at de blir skuffa, sier Kallmyr.

Vil følge etter Danmark

Jøran Kallmyr

Statssekretær Jøran Kallmyr vil bruker Facebook og Twitter for å opplyse om strammere asylregler i Norge. På den måten ønsker han å bremse strømmen.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

I går fortalte NRK om tre afghanere som syklet over grensa fra Russland for å søke asyl i Norge, men som ombestemte seg og dro tilbake. Mye tyder på at det i Russland gis informasjon til migranter om at alle får asyl i Norge, men de fleste voksne enslige menn fra Afghanistan får i dag avslag på sine asylsøknader i Norge, ifølge UDI.

Målet med å spre informasjon på sosiale medier er å nå ut til flyktningene som er på vei gjennom Europa. Danmark har brukt den samme metoden med hell. I september var det 13.000 flyktninger som passerte Danmark, men bare 1.500 søkte asyl.

– Flyktningene velger hvor de reiser, basert på det de vet om landet. Selv om Danmark er et trygt land, er det forholdsvis få som har søkt asyl der.

Danskene har i tillegg annonsert i libanesiske medier og advart om kraftige innstramminger for asylsøkerne i landet.

Danskene advarer syrere i libanesiske medier

Danske myndigheter brukte flere hundre tusen kroner på annonser i libanesiske medier. I annonsene advarte de om innstramminger for asylsøkere i landet.

Foto: Skjermdump Twitter

Hareide positiv til forslaget

Knut Arild Hareide

Krf-leder Knut Arild Hareide tror det kan være en god løsning å bruke sosiale medier.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Leder i Kristelig Folkeparti Knut Arild Hareide har ikke noe imot den nye strategien, så lenge ikke informasjonen blir av en spekulativ art.

– Informasjonen som gis må være riktig og opplyse om de reelle forholdene i Norge. De som faktisk trenger reell beskyttelse må ha mulighet til å komme hit, sier Hareide.

Det har kommet rekordmange asylsøkere til Storskog i Finnmark de siste dagene. Totalt har det kommet 701 personer til Norge via Russland bare denne uken.

Vil stramme inn reglene for gjenforening

Også Kallmyr mener at Norge må prioritere flyktningene som faktisk trenger asyl.

– Målet er å få antallet ned. Det kommer mange, og mange av dem er ikke fra Syria. Vi ønsker også å stramme inn reglene for familiegjenforening, og da må vi ikke prioritere dem som har familie i trygge omgivelser, sier statssekretæren.

Regjeringen vil i tillegg sette inn annonser i medier i Russland og andre steder hvor flyktninger befinner seg.

– Men det viktigste nå er å bruke sosiale medier. Det er både billig og når mange, avlslutter Kallmyr.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger