Hopp til innhold

Venstre: Norge må ta en lederrolle i gjenoppbyggingen av Ukraina

Venstre vil at Norge skal ta en ledende rolle i gjenoppbyggingen av Ukraina. De bruker krigen for å markere seg selv, mener Ap.

Europa lurer på hva Norge skal gjøre med våre enorme inntekter. Mitt svar er at den norske regjeringen bør ta en lederrolle i den felleseuropeiske dugnaden for gjenoppbygging av Ukraina, sier Venstres partileder Guri Melby til NRK.

I dag åpnet hun Venstres landsmøte. Der skal partimedlemmer fra hele landet samles for å vedta en lokalpolitisk plattform foran kommunevalget neste år.

Men for partilederen er det Russlands angrepskrig mot Ukraina som topper agendaen. Hun ber regjeringen donere avanserte våpen til Ukraina – og forplikte seg til å ta en lederrolle i gjenoppbyggingen av landet når krigen er over.

– Det arbeidet må starte nå. Denne gangen kan ikke Norge sette seg i baksetet. Regjeringen må vise lederskap, sier Melby.

Pressetreff med Venstre før landsmøte

LEDERTRIO: Venstres partiledelse i forkant av landsmøtet. 1. nestleder Sveinung Rotevatn (til venstre), partileder Guri Melby og 2. nestleder Abid Raja (til høyre).

Foto: Gorm Kallestad / NTB

Hun tror Russlands president Putin og hans innerste krets «gambler» på at Vestens støtte til Ukraina vil forsvinne dersom krigen dras ut i tid.

Putin vil at ukrainerne skal frykte bomberegnet fra himmelen. At Europa skal utmattes gjennom struping av gassleveranser. Og at verden skal skjelve av frykt for kjernevåpen.

Derfor må vi gjøre det helt klart at vi vil støtte Ukraina så lenge de ber om vår støtte, understreker hun.

Uklart hva det vil koste

Melby har ingen klare svar på hva forslagene vil koste for Norge.

– Jeg har ikke lyst til å forplikte meg til en nøyaktig sum akkurat nå. Men det er ingen tvil om at det må være en betydelig sum, sier hun.

Men i statsbudsjettet gir regjeringen nå 10 milliarder ekstra til Ukraina. Mener du at det skal være 100 eller 15 milliarder?

– Jeg mener det må være betydelig høyere enn det regjeringen har forpliktet seg til, sier Melby.

Venstres Landsmøte 2022

Venstres partileder Guri Melby på vei opp på scenen under Venstres landsmøte.

Foto: Javad Parsa / NTB

Vil donere avanserte våpen

I åpningstalen understreket Melby at Norge også bør donere flere og mer avanserte våpen til Ukraina.

Er det klokt av Norge, med felles grense mot Russland, å gå i front når det gjelder sanksjoner og våpenleveranser?

– Mange av de landene som er nærmest Russland i Øst-Europa er blant dem som gir mest sammenlignet med brutto nasjonalprodukt. Norge kan ikke gjemme seg bakerst i køen.

Melby mener det er riktig vei å gå, nettopp fordi Norge deler grense mot Russland.

– Det viktigste for vår egen sikkerhet er at Putin ikke vinner krigen i Ukraina. Da vil vi være mer truet enn noen gang, sier hun.

Lanserer en langsiktig Ukraina-plan

Venstre vil lansere en langsiktig og forpliktende plan for hvordan Norge bør støtte Ukraina. Planen skal fremmes som forslag i Stortinget neste uke.

Blant flere forslag ber partiet regjeringen om å:

  • Donere avanserte luftvernsystemer og sjømålsmissiler
  • Ta en ledende politisk og finansiell rolle for gjenoppbyggingen av Ukraina
  • Innføre nulltoll på ukrainske varer
  • Ta en ledende rolle i det internasjonale arbeidet for å identifisere, etterforske og straffeforfølge krigsforbrytelser i Ukraina
  • Fjerne unntaket for russiske fiskefartøy i havneforbudet

Ap mener uttalelsene handler om egenmarkering

Arbeiderparti-politiker Åsmund Aukrust stiller seg uforstående til Venstres uttalelser. Han er nestleder i utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget.

– For meg fremstår det veldig uklart hva Venstre egentlig vil, annet enn å markere seg selv. Det er ikke sånn at et land kan si «vi tar ledelsen». Det tror jeg hadde vært ganske provoserende for våre allierte.

Åsmund Aukrust, Arbeiderpartiet

Stortingspolitiker Åsmund Aukrust (Ap) mener Venstres uttalelser i størst grad handler om egenmarkering.

Foto: Håkon Mosvold Larsen

Han understreker at det er en oppgave som Europa og Nato må løse i fellesskap. Og legger til at Norge allerede er blant landene som støtter Ukraina aller mest.

Dette føyer seg inn i rekken av Venstres uttalelser som handler om partiets egen markering. Krigen i Ukraina er veldig lite egnet for det, både for partier og land, tilføyer han.

Regjeringen øker Ukraina-støtten med 10 milliarder

Norge bidrar allerede med milliarder av kroner i humanitær og militær støtte til Ukraina, og til å ta imot ukrainske flyktninger i Norge.

I regjeringens forslag til statsbudsjett som ble lagt fram sist uke, foreslo de å øke støtten til Ukraina med til sammen 10 mrd. kroner i 2022 og 2023.

Store deler av støtten vil gis gjennom Den europeiske banken for gjenoppbygging og utvikling.

Statsministeren og finansministeren før budsjettkonferansen

Regjeringen foreslår å øke Ukraina-støtten med 10 mrd. kroner i 2022 og 2023. Her statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

Foto: Beate Oma Dahle / NTB

I forkant av statsbudsjettet, sendte regjeringen en rekke forslag til Stortinget om økonomiske Ukraina-tiltak. Da sa utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) følgende i en pressemelding:

– Norge står sammen med andre land og internasjonale organisasjoner i arbeidet med å støtte Ukraina. Norge vil velge effektive, felles europeiske og internasjonale løsninger også i gjenoppbyggingsarbeidet. Det sikrer at pengene blir brukt der de trengs mest.

FN

Utenriksminister Anniken Huitfeldt t.v. og FN-ambassadør Mona Juul under møtet i FNs hovedforsamling om Russlands invasjon og annektering av ukrainske områder 13. oktober 2022.

Foto: Ragnhild H. Simenstad / Utenriksdepartementet / NTB

Regjeringen foreslo i tillegg å øke støtten til Verdensbankens Ukraina-fond med én milliard kroner. Fondet arbeider med å mobilisere krisestøtte til ukrainske myndigheter og med ny støtte til gjenoppbygging, ifølge regjeringen.

Får besøk av ukrainsk partileder

Venstre har invitert den ukrainske partilederen Kira Rudik (37) til landsmøtet. Hun leder det liberale partiet Golos, Venstres ukrainske søsterparti, og er folkevalgt i det ukrainske parlamentet.

Venstre og Rudiks parti skal de siste månedene ha hatt mye kontakt.

Dagen etter at Russland invaderte Ukraina, delte Rudik et bilde av seg selv på Twitter hvor hun poserte med en AK-47, også kjent som kalasjnikov. I meldingen skrev hun:

– Jeg lærer å bruke kalasjnikov og forbereder meg på å bære våpen. Det høres surrealistisk ut. For bare få dager siden ville det aldri ha falt meg inn. Våre kvinner vil beskytte jorda vår på samme måte som våre menn. Heia Ukraina!

Kira Rudik

PARTISØSTER: Kira Rudik leder det ukrainske, liberale partiet Golos. Dagen etter Russland invaderte Ukraina delte hun dette bildet på Twitter, hvor hun bærer en AK-47.

Foto: Kira Rudik/@kiraincongress / Twitter

Twitter-meldingen ble omtalt av flere internasjonale medier, og har siden blitt likt av nesten 300.000 brukere.

Se utspørringen av Guri Melby i dagens Politisk kvarter:

Samsending med P2.

Venstres partileder Guri Melby ble fredag utfordret av programleder Bjørn Myklebust i Politisk kvarter i forkant av landsmøtet.

AKTUELT NÅ