Hopp til innhold

Venstre vil tillate doble statsborgerskap

Venstre vil gjøre det enklere å få dobbelt statsborgerskap her i landet. I dag kan bare unntaksvis utlendinger med oppholdstillatelse søke om norsk statsborgerskap og beholde sitt gamle.

Venstres Sveinung Rotevatn.

Venstres Sveinung Rotevatn varsler et forslag som skal gjøre det lettere å få dobbelt statsborgerskap.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Venstre-politiker Sveinung Rotevatn sier nå at hans parti vil foreslå at det skal bli mulig med doble statsborgerskap. Han mener den norske hovedregelen at man bare skal ha ett statsborgerskap er gammeldags.

– Venstre kommer til å foreslå at Norge skal godta doble statsborgerskap, slik de fleste av våre naboland gjør. Det er viktig for integrering, det vil gjøre det mulig å avtjene verneplikt, å delta i valg og spille på det norske fotballandslaget, sier Sveinung Rotevatn til NRK.

Frp sier nei

Morten Ørsal Johansen

Fremskrittspartiet vil ikke støtte Venstres forslag, sier stortingsrepresentant Morten Ørsal Johansen.

Foto: Fremskrittspartiet

Samtidig varsler regjeringspartner Fremskrittspartiet at de ikke vil støtte dette forslaget.

– Når du bor i Norge og vil være en del av det norske samfunnet, delta i det norske demokratiet, så gjør du det som norsk statsborger og ikke som statsborger i to land. Det er likevel mulig å ha bindinger til to land, det er ikke noe i veien for å rå reise dit, men skal du bo i Norge, har du ikke behov for et annet statsborgerskap, sier stortingsrepresentant Morten Ørsal Johansen fra Frp.

Cecilie Myhre er av dem som har gitt debatten om dobbelt statsborgerskap ny aktualitet her i landet. Hun er norsk, men ikke fullt så norsk som hun en gang var. Hun sa nemlig fra seg sitt norske statsborgerskap da hun fikk jobb i det offentlige i Australia.

Etter ti år «down under» er hun nå tilbake i landet hun er født og oppvokst i, men nå som australsk statsborger. Hun mener at det å ikke kunne ha dobbelt statsborgerskap er gammeldags politikk.

– Brenner for to land

Myhre brenner for begge land og ønsker ikke å velge bort en del av det hun kaller sin identitet. På brystet bærer hun en pin med begge lands flagg, og sammen med sin partner har hun skrevet brev til norske politikere og brukt sosiale medier for å fremme saken sin.

– Nå er jeg utlending i Norge, men jeg har søkt om å få tilbake det norske statsborgerskapet for meg og mine barn, som er født i Australia, og samtidig beholde mitt australske. Jeg føler tilhørighet og lojalitet til begge land, og mener at regelverket bør reflektere det. Jeg ønsker å være en demokratisk borger i begge land, sier Cecilie Myhre til NRK.

Australia vil frata ekstremister statsborgerskapet

Flere nordmenn på USAs terrorliste

– Legger ikke opp til at IS-krigere skal miste statsborgerskapet

AKTUELT NÅ