NRK Meny
Normal

Venstre og MDG krever forbud mot kosmetikk-plast

Venstre skal legge frem stortingetingsforslag for å forby mikroplast i forbrukerprodukter som hudpleie og kosmetikk. De får støtte fra Miljøpartiet De Grønne.

Mikroplast Naturvenforbundet

Denne uken ba Naturvernforbundet og generalsekretær Maren Esmark om forbud mot mikroplast i kosmetikkprodukter. Nå får de støtte fra politisk hold.

Foto: Milana Knezevic / NRK

Ola Elvestuen

– Mikroplast i kosmetikk er helt unødvendig forurensning, sier Ola Elvestuen i Venstre.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

– Mikroplast i havet er et stort og stadig økende problem. Vi må handle for å redusere omfanget. Mikroplast i forbrukervarer er ikke den største kilden men det er helt unødvendig forurensning, sier Ola Elvestuen, stortingsrepresentant for Venstre, og leder i Stortingets energi- og miljøkomite.

Mikroplast er plastpartikler på under fem millimeter som kan brytes av større plast, men som også finnes i noen produkter på markedet i Norge. Et typisk eksempel er kornene i noen skrubbekremer. NRK fortalte denne uken at Naturvernforbundet og forskningssjef Kevin Thomas ved Norsk institutt for vannforskning også vil ha forbud mot slike produkter.

Miljøpartiet De Grønne sier de også har jobbet med et slikt forslag, og regner med å få til et samarbeid med Venstre.

– Første steg er å forby mikroplast der det er lett å få stoppet det, som for eksempel når det er puttes i produkter som kosmetikk. Det er lett å bruke bedre alternativer, sier Rasumus Hansson, stortingsrepresentant og nasjonal talsperson for MDG.

– Norge bør gå foran

Rasmus Hansson fra Miljøpartiet De Grønne

– Norge bør være pådriver for å få mikroplast ut av kosmetikk, sier Rasmus Hansson i MDG.

Foto: Syver Gustavo Svensrud / NRK

Forbrukerprodukter er en relativt liten kilde til mikroplast. En undersøkelse fra Miljødirektoratet viser at i Norge ender årlig rundt 4000 tonn mikroplast opp i havet. Mesteparten brytes av bildekk. Derfor vil både Venstre og MDG også ha videre arbeid mot mikroplast generelt.

Men Elvestuen mener at med et forbud mot mikroplast i kosmetikkprodukter, som står for fire tonn av mikroplasten som skylles ut i sjøen, kan Norge gå foran.

– Norge har ambisjoner om å ligge i front på mange miljøområder. Vi skal ikke undervurdere betydningen av å vise at tiltak kan gjennomføres. Her kan Norge ligge først, sier Elvestuen.

– Vi trenger noen pådrivere og initiativtakere. Norge bør ta den jobben. Vi er en sjømatnasjon, og har en særskilt stor interesse av at havet er rent, legger Hansson til.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger