Hopp til innhold

Vil forby kosmetikk-plast: Frykter gift havner i sjømaten

USA vedtok nylig å forby mikroplast i kosmetikk. Det finnes også i produkter nordmenn bruker. Naturvernforbundet og vannforsker vil at det samme gjøres i Norge.

Mikroplast Naturvenforbundet

Maren Esmark, generalsekretær i Naturvernforbundet, mener et forbud må til for å få mikroplast helt ut av butikkhyllene.

Foto: Milana Knezevic / NRK

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

– Mikroplast er giftig. Det er plast, og det binder seg mye til miljøgifter når det kommer ut i naturen. Disse partiklene er så små, de går rett ut i havet. Der spises de av fisk og plankton, og det gjør at det kommer opp i næringskjeden, sier Maren Esmark, generalsekretær i Naturvernforbundet, til NRK.

Mikroplast er plastpartikler på under fem millimeter. Det kan brytes av større plastprodukter, som bildekk og fleeceprodukter, men finnes også i noen kosmetikk og hudpleie-produkter på markedet.

I en butikksjekk fant NRK mikroplasten polyetylene i ansiktsmasker av merkene ACO og Avene. Det har tidligere blitt funnet mikroplast i tannkremer i Norge, men noen produsenter, som Colgate, bestemte i fjor å fase det ut.

I desember vedtok USA å forby slike produkter. Den svenske Kjemikalieinspeksjonen anbefaler i en ny utredning at Sverige bør gjøre det samme.

– Bør være forsiktige

Kosmetikk står for 40 tonn mikroplast årlig i Norge, og fire tonn av dette ender opp i havet, ifølge Miljødirektoratet. Det er nærmest umulig å rense det ut igjen, og tar flere hundre år å brytes ned.

Kevin Thomas

Forskningssjef Kevin Thomas ved Norsk institutt for vannforskning.

Foto: Milana Knezevic / NRK

Også forskningssjef Kevin Thomas ved Norsk institutt for vannforskning, mener det bør forbys.

– Det er mye forskning fremover for å prøve å finne ut hvor farlig plast i sjømat og ute i miljøet faktisk er for mennesker og de dyrene som bor ute i havet, sier Thomas.

– Fordi vi ikke vet mye om hvordan mikroplast påvirker forskjellige organismer, bør vi være forsiktige. Spesielt med kosmetikkprodukter, hvor bruk av mikroplast er helt unødvendig, sier Thomas.

Ingen forbudsplaner

Miljødirektoratet har fått i oppdrag å vurdere hva Norge kan gjøre med mikroplastproblematikken. Resultatene kommer til våren.

I fjor oppfordret bransjeforeningen Cosmetics Europe sine medlemmer, som norske Kosmetikkleverandørenes Forening, til å fase ut mikroplast innen 2020. Pierre Fabre Dermo, leverandør av Avene, sier få av deres produkter inneholder mikroplast, og at de jobber med å fase det ut. Omega ACO sier de fleste av deres produkter som inneholdt mikroplast har faset det ut, mens produktet som fortsatt har det i seg skal endre innhold eller legges ned i løpet av året.

Rune Jemtland, Mattilsynet

Rune Jemtland, seniorrådgiver, seksjon merking og kvalitet i Mattilsynet.

Foto: Mattilsynet

Det er per nå ingen planer om forbud i Norge, sier Rune Jemtland, seniorrådgiver, seksjon merking og kvalitet i Mattilsynet.

– EU kommisjonen har satt i gang en studie for å se på effekten av et industrinitiativ, før det vurderes videre tiltak. Norge deltar i arbeidsgruppen for kosmetikk i kommisjonen, og vil følge arbeidet med mikroplast tett.

Men Naturvernforbundet mener et forbud må til for å få det helt ut av butikkhyllene.

– Norge er en viktig sjømatnasjon. Vi er helt avhengige av et rent hav. Da bør Norge være et foregangsland som et av de første som forbyr bruken av mikroplast i produkter, sier Esmark.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger