Venstre vil slippe flere inn i varmen

Venstre ber Stortinget gjøre det lettere for arbeidsgiverne selv å ta inn flere arbeidsinnvandrere. – Dere går feil vei, svarer Frp.

Skei Grande

Trine Skei Grande og Venstre vil la arbeidsgiverne bestemme mer om hvilke arbeidsinnvandrere som skal få komme inn i varmen i norsk arbeidsliv.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Onsdag legger Venstreleder Trine Skei Grande frem et representantforslag for Stortinget for å gjøre det lettere for arbeidsgivere å ta inn flere arbeidsinnvandrere uansett kompetansebakgrunn.

Det får Frp til å fortvile. De mener Norge må bli mer selektive med hvem vi slipper inn i landet.

– Forslaget skal gjøre det lettere for norske bedrifter å ta inn arbeidsinnvandrere, for vi trenger arbeidskraft av alle typer og med all mulig kompetanse. De beste til å vurdere hva de trenger er bedriftene, derfor bør mer av makten til å hente de man trenger ligge direkte hos dem, sier Skei Grande.

– Vil vi ha utvikling må vi si ja

Hun reagerer på at NHO-direktør Dag Aarnes gikk ut i NRK tidligere i dag med budskapet om at Norge er helt på randen av hva vi kan ta imot av innvandrere.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Skal norsk økonomi vokse, og hvis vi skal utvikle de ideene og bedriftene vi har i Norge, og hvis vi skal klare å utvikle oss som land, må vi ha folk som kan hjelpe på den drivkraften i samfunnet. Hvis Norge skal ha som mål at vi ikke skal bli flere og at vi ikke skal vokse eller utvikle norsk næringsliv, så kan man selvsagt si nei til dette. Men hvis man vil ha et land og en økonomi i positiv utvikling, må det folk til for å være med på veksten, sier Skei Grande.

Det er Frps innvandringspolitiske talsmann Morten Øsral Johansen helt uenig i.

– Da NHO kom med sitt utspill tenkte vi «Hva var det vi sa». Dette har Frp sagt lenge. Vi sier at ja, vi har et visst behov for arbeidsinnvandring, men det er en grense for hvor stor denne innvandringen kan bli før det går ut over de sosiale godene vi har i landet vårt, sier Øsral Johansen.

Han sier det er på tide å se på norsk innvandringspolitikk med nye øyne.

– Innvandringen må ned

Morten Ørsal Johansen

Morten Ørsal Johansen (Frp)

Foto: NRK

Frp-politikeren sier at man må begynne å begrense innvandringen til Norge i større grad enn i dag.

– Om vi reduserer på arbeidsinnvandringen eller på asylsøkere og andre innvandrere er ikke viktig. Det viktige er at vi reduserer nivået for å kunne opprettholde de godene vi nyter godt av i dag, sier han.

Ørsal Johansen er redd for konsekvensene dersom man ikke fører en mer restriktiv innvandringspolitikk.

– Gjør vi ikke det, vil stadig økende innvandring bli en effekt som forsterker seg selv. Jo flere som kommer, jo flere har behov for goder. Jo flere som har behov for goder, jo flere må vi ta inn for å dekke godene. Til slutt kollapser økonomien, sier Ørsal Johansen.

Han mener Norge ikke har så stort behov for innvandring som tilstrømmingen fra utlandet tilsier.

– Vi har mange som er arbeidsledige i dag, og vi har mange som har restarbeidsevne som ønsker å komme ut i arbeid. Jeg tror vi klarer å ta vare på de utfordringene vi har innenfor den befolkningen vi allerede har, sier Ørsal Johansen.

SISTE NYTT

Siste meldinger