Normal

Venstre - inntektsgapet må reduseres

Inntektsgapet mellom bønder og andre grupper må reduseres dersom landbruket skal være en attraktiv arbeidsplass, mener Venstre. KrF og Venstre legger ansvaret på regjeringen for å få årets forhandlinger i havn uten brudd.

Pressekonferanse om jordbruksoppgjøret

Bondelagets leder Lars Petter Bartnes og leder for Norsk Bonde- og Småbrukarlag Merete Furuberg (tv) mener kravet de la fram fredag, bør være greit å innfri for staten.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

-Stortingets føringer innebærer at det skal legges til rette for drift på både små og store bruk, at matproduksjonen skal økes og at inntektsveksten i landbruket må være på linje med andre grupper, sier KrFs landbrukspolitiske talsperson Line Henriette Hjemdal til NTB.

– I dag er det et inntektsgap mellom bønder og andre grupper, dette bør reduseres dersom landbruket skal være en attraktiv arbeidsplass, utdyper Venstres landbrukspolitiske talsperson Pål Farstad.

Regjeringens ansvar

Venstre og KrF legger ansvaret på regjeringen for å få årets forhandlinger i havn uten brudd. I fjor gikk oppgjøret til Stortinget for tredje gang på fire år. Der jekket de to samarbeidspartiene opp totalrammen med 250 millioner kroner.

– KrF og Venstre tok et ansvar vi ikke skal ha. For at forhandlingenes legitimitet skal opprettholdes, bør ikke Stortinget være involvert utover å vedta resultatet. Da må regjeringen lytte til Stortinget, sier Henriette Hjemdal til NTB.

Interessant signal

Signalene fra samarbeidspartiene er svært interessante, mener Arbeiderpartiets landbrukspolitiske talsmann Knut Storberget.

– Jeg skal være varsom med å kommentere kravene nå som det er innledet forhandlinger. Men det er svært interessant at Venstre og KrF er så tydelige på at inntektsgapet mellom bønder og andre må tettes, og at melkekvotene ikke må endres. Dette må partene lytte til, sier Storberget.

– Årets krav er et minimum av hva som bør investeres i norsk matproduksjon. Det er et krav som er tilpasset den blåblå regjeringen, og det bør bli lett å komme fram til en avtale, sier Slagsvold Vedum.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger