Willoch kaller Bergstø for lærling

– Kirsti Bergstø er et av flere eksempler på at regjeringen utnevner folk som kan kalles lærlinger til å bli statssekretærer, mener Kåre Willoch.

Kirsti Bergstø og Kåre Willoch

Tidligere statsminister Kåre Willoch reagerer på regjeringens praksis ved å utnevne uerfarne folk til å avgjøre ting de ikke har innsikt i.

Foto: Scanpix/NRK

5. mars gikk Kirsti Bergstø (30) av som statssekretær i Barne-likestillings- og inkluderingsdepartementet sammen med statsråd Audun Lysbakken, etter avsløringene og striden rundt selvforsvarspengene. Bergstø ble utpekt som den som gjorde noe galt ved å gi økonomisk støtte til partivenner.

– Hun er et eksempel på at regjeringen utnevner til statssekretær folk som nesten kunne kalles lærlinger, istedenfor å velge folk som er utdannet nok til å klare jobben, sier Kåre Willoch til NRK.no.

Willoch reagerer på regjeringens «klare tendens» til å utnevne folk til statssekretærer når de ikke er utlært.

– Jeg har reagert på denne tendensen med å bruke folk som ikke kan nok. Det går galt når de da setter seg til å avgjøre ting som de ikke har nok innsikt i, og i noen tilfeller setter de til side råd som de burde lytte til fra ekspertisen i byråkratiet, sier han.

– Det er dette som er så uheldig og har slått ut i disse tildelingssakene. Det gir velgere og skattebetalere inntrykk av at de ikke har tilstrekkelig omtanke ved bruken av skattebetalernes penger, sier Willoch.

– Det er ferdigsnakket

En av de som gikk hardest ut mot Bergstø da det stormet som verst i månedskiftet februar/mars, var nettopp tidligere statsminister Kåre Willoch. Han sa at «Bergstø hadde vist seg «ubrukelig som statssekretær».

Bergstø ønsker ikke å gå inn i en diskusjon rundt hvorvidt statssekretærer kan nok, eller ei.

– Han må gjerne mene hva han vil, men jeg har ingen kommentar til dette. Jeg føler at det er ferdigsnakket, sier Kirsti Bergstø til NRK.no.

– Lettere å angripe en ung kvinne enn Støre

Bergstø sier til NRK i et intervju i påsken at hun mener at kommetatorkorpset holdt seg mer i bakgrunnen da utenriksminister Jonas Gahr Søtres habilitet ble et tema noen uker etter Lysbakken-saken.

– Jeg tror det alltid er en kjønnsdimensjon, også i hvordan man blir oppfattet i offentligheten, hvordan man kan tillate seg å beskrive folk, og at alder er lettere å sette på kvinner enn menn, sier Bergstø.

Situasjonen kunne vært annerledes dersom en erfaren mann hadde vært i hennes posisjon, sier hun.

– Det ble jo særlig fremhevet at vi var et ungt lag, et ungt politisk lederskap. Det at det er så lett å gå til frontalangrep på en ung kvinne når det er storm, mens man holder seg i bakgrunnen når det er snakk om en mann på deres egen alder, syns jeg kan tyde på at det var en kjønnsdimensjon i den saken, sier hun.

Det mener Willoch er en litt urettferdig reaksjon mot kritikken.

– Jeg har tillatt meg å kalle det en forståelig misforståelse. Jeg kan ikke si annet enn at når en statssekretær handlet slik som hun gjorde ved å gi et uberettiget tilskudd i strid med regelverket, og i strid med råd, så er det avskjedsgrunn. Sjefen Lysbakken måtte også gå. Så ved en nærmere ettertanke er ikke det en helt rettferdig reaksjon mot kritikken, sier Willoch.

– Støre-saken har blitt grundig vurdert og kommentert av mange, så den er ikke et eksempel på at man slipper billigere unna fordi man er eldre, sier Willoch.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger