Hopp til innhold

Vekterbransjen: – Læres ikke opp til bruk av halsgrep

Fagsjef i NHO Service, Runar Karlsen, sier sikkerhetsbransjen gir tydelige instrukser på at vektere ikke skal benytte halsgrep. Samtidig minner han om retten til nødverge.

Igjen og igjen festet vekteren grepet rundt halsen til festivaldeltaker Ole Kristian Kvammen (27) mens han lå i håndjern på bakken. Vekteren sier han handlet i nødverge. Saken er henlagt av politiet.

VIDEO: Her blir Ole Kristian Kvammen (27) holdt i halsgrep på Rudskogen Gatebilfestival i fjor sommer. NRK advarer mot sterke bilder.

NRK fortalte søndag om Ole Kristian Kvammen, som ble holdt nede med halsgrep av en vekter på Rudskogen i Østfold i fjor sommer.

Saken ble henlagt, og vekteren sier han handlet i nødverge.

Runar Karlsen, sjef for vekterbransjen i NHO, forteller at vekterne får opplæring i etikk, kommunikasjon, konflikttakling, juss, elementer av brannvern og førstehjelp.

– Hvilke arrestasjonsteknikker har vektere myndighet til å benytte?

– Vektere lærer ikke arrestasjonsteknikker som er lovpålagt i Norge i dag, og vi har heller ikke lagt noen føringer på at de skal lære det. Det å bruke maktmidler for en vekter er kun knyttet til nødverge, i en situasjon der man må begrense omfang av skade.

Bakgrunn: Vekter holdt kvelertak på Ole Kristian Kvammen til han mistet bevisstheten

Les også: Slik reagerer kroppen på et kvelertak

Lærer ikke halsgrep

Fagsjef i NHO Service, Runar Karlsen, sier sikkerhetsbransjen gir tydelige instrukser på at vektere ikke skal benytte halsgrep.

MENER HALSGREP ER FARLIG: Vekterbransjen, her representert ved fagsjef i NHO service, Runar Karlsen, er tydelig på at halsgrep helst ikke skal benyttes. Se intervjuet med Karlsen her.

Karlsen mener det ikke bør være vanskelig å bedømme hva som er nødverge.

– Det burde ikke være det, for det er en vesentlig del av opplæringen de får. Men jeg kan se at der det er hektisk, mange mennesker og inntak av alkohol eller andre rusmidler, kan nok situasjonen i enkelttilfeller bli vanskelig.

– Er det lov å utføre halsgrep eller mageleie dersom man handler i nødverge?

– Man lærer ikke halsgrep eller andre grep i opplæringsprosessen. Vi ønsker ikke at disse grepene skal benyttes gjennom tjeneste. Men knytter du ting opp mot nødverge, så åpner det seg en del andre muligheter i henhold til lovverket. Men vi er veldig tydelige på at halsgrep er et grep vi ikke ønsker å benytte.

Han sier hovedrollen til en vekter er å avverge farlige situasjoner før det eskalerer.

– Det ideelle er at vekteren, så langt det lar seg gjøre, holder kommunikasjonen med de involverte. I det øyeblikket det blir en voldsepsiode, er best tenkelige at vekteren trekker seg ut av situasjonen og overlater det til politiet. Men så er det kanskje ikke så lett å trekke seg ut, og da må man ha anledning til å utøve selvforsvar, sier Karlsen.

Ny opplæring

Ifølge Karlsen jobbes det nå med et nytt opplæringsprogram som medfører en dobling av omfanget knyttet til vekteropplæring i Norge.

Programmet er et samarbeid med Politidirektoratet, og skal være ferdig innen utgangen av 2018.

Kai Spurkland

Kai Spurkland.

Foto: NRK

Kai Spurkland jobber ved Politihøgskolen og har skrevet en bok om vekterjuss. Han mener det er vanskeligere å trekke grenser for hva vektere kan gjøre enn for politiet.

– Det er en yrkesgruppe som ikke har egne hjemler for når de kan bruke makt, og er nødt til å følge reglene som gjelder for alle. Utsettes de for et ulovlig angrep, kan de bruke makt for å stanse eller avverge dette. Utfordringen er ofte hva som er nødvendig maktbruk.

En vekter holdt Ole Kristian Kvammen i halsgrep i to minutter. Vekteren sier han handlet i nødverge. Saken er henlagt av politiet.

SLITER MED Å SE BILDENE: Se reportasjen der Ole Kristian Kvammen (27) forteller sin versjon av hva som skjedde på festivalen i fjor der han ble lagt i bakken av en vekter.

AKTUELT NÅ