Hopp til innhold

Ventet nesten ett år med å gå til Konkurransetilsynet

Veidekke har bedyret at de ikke visste noe om det ulovlige prissamarbeidet før de gikk til Konkurransetilsynet. Nå avslører dokumenter at selskapet ble varslet, og at det gikk nesten et år før de gikk til tilsynet med saken.

Kringen varslet Veidekke (montasje)

Tidligere distriktssjef i Kolo Veidekke, Odin Kringen, har stått frem og innrømmet ulovlig prissamarbeid. Nå kommer det frem at han varslet arbeidsgiveren om noe som ikke var slik det skulle være flere måneder før de selv gikk til Konkurransetilsynet.

Foto: Ane Sangnes / Veidekke ASA/NRK

I forrige uke kunne NRK avsløre ulovlig prissamarbeid mellom to av de største aktørene innen asfalt i Norge, Kolo Veidekke og NCC Roads. Den tidligere distriktssjefen for Kolo Veidekke i Midt-Norge, Odin Kringen, stod frem og innrømmet omfattende prissamarbeid og markedsdeling. Kringen fortalte om urimelig høye priser. Med bakgrunn i dette anslås det at fellesskapet kan ha blitt lurt for mange millioner kroner.

Også distriktlederen i konkurrenten NCC Roads innrømmet på Dagsrevyen å ha bedrevet ulovligheter. NCC-sjefen har senere stått fram i Adresseavisen og gjentatt at han samarbeidet med Kringen og Veidekke om priser.

Terje R. Venold

Konsernsjef Terje R. Venold har stått fast på at de ikke visste noe før de selv gikk til Konkurransetilsynet.

Foto: NRK

Ledelsen i Veidekke har hele tiden bedyret at de ikke kjente til ulovlighetene.

Les også: Disse ville ikke Vegvesenet møte

Budskapet har vært at de gikk rett til Konkurransetilsynet med saken da de fikk vite om forholdene.

– Jeg har ikke visst om denne saken. Den ble først kjent for meg da vi gikk til Konkurransetilsynet, sa konsernsjef Terje R. Venold til NRK dagen etter at samarbeidet ble avslørt.

I samme intervju bekreftet konsernsjefen at det hadde pågått et ulovlig samarbeid mellom aktørene i Midt-Norge, men han var klar på at dette aldri var kjent for noen i ledelsen.

Har andre i Veidekkes ledelse visst om det som har foregått?

– Det er ingen som kjenner til denne saken her, svarte Venold.

Nå viser det seg at dette ikke helt stemmer.

Kringen varslet ledelsen

20. april 2009 reiste tidligere distriktssjef for Kolo Veidekke Odin Kringen til Oslo, og hovedkvarteret til Veidekke-konsernet. Målet var å møte og overlevere et notat til sin sjef.

Kringen var allerede da i konflikt med sin arbeidsgiver og svært lite fornøyd med hvordan han var blitt behandlet. Distriktssjefen krever flere ting fra selskapet både moralsk og økonomisk, men det kommer også fram informasjon som kan knyttes til ulovlighetene han senere har åpent innrømmet.

I notatet han overleverte er det tydelig at ikke alt i selskapet er innenfor gjeldende lover og regler.

Kringen gir uttrykk for at arbeidskonflikten kan få han til å varsle håndheverne av konkurranseloven:

Kommer vi ikke til enighet om dette så vil jeg bruke min viten for å gjøre renselsprosessen på min egen måte. Revisor, Konkurransetilsyn og media er stikkord.

Odin Kringen i notat den 20. april 2009

Dette skriver Kringen i notatet som konsernledelsen fikk i april 2009. Likevel gikk selskapet ikke til Konkurransetilsynet før i februar 2010, rundt 10 måneder etter.

Veivalse - Kolo Veidekke

Kolo Veidekke er det største asfaltselskapet i det norske markedet, og uten amnesti kan de risikere store bøter i forbindelse med konkurranselovbrudd.

Foto: Ane Sangnes / Veidekke

Ved å være først med å varsle tilsynet har selskapet forhandlet fram en avtale om såkalt lemping.

En avtale som kan gi selskapet amnesti eller reduksjon i straff for å ha stått frem.

– Gjorde ikke noe mer med det

Konfrontert med informasjonen fra dokumentet innrømmer Veidekkes konserndirektør for kommunikasjon og myndighetskontakt at de mottok notatet – nesten ti måneder før de selv varselt Konkurransetilsynet.

– Vi gikk ikke tilsynet fordi det ikke stod noe i de dokumentene som konkret pekte på at det var begått noen brudd på konkurranseloven, sier konserndirektør Kai Krüger Henriksen til NRK på telefon.

Kai Krüger Henriksen

Konserndirektør for kommunikasjon Kai Krüger Henriksen innrømmer at selskapet ikke gjorde noe med notatet fra Kringen.

Foto: Ole Walter Jacobsen / Veidekke ASA

Notatet ble overlevert til ansatte på hovedkontoret. Odin Kringens mål var å varsle sin øverste leder i asfaltdelen av Veidekke, men denne sjefen ville ikke en gang lese notatet i den spente situasjonen som var oppstått mellom Kringen og selskapet. Notatet ble likevel mottatt av selskapet og skal ha blitt overlevert til rette vedkommende senere.

Innholdet fikk likevel ikke ledelsen i Veidekke til å varsle Konkurransetilsynet. For ifølge Veidekke selv hadde de allerede da fått lignende varsler om at Kringen ville gå til Konkurransetilsynet flere ganger.

– Hvis du ser brevet i sin helhet er det et tradisjonelt utsagn fra Odin Kringen. Vi så at han truet med å gå til revisor, Konkurransetilsynet og media. Dette var trusler som ble fremsatt til stadighet, og stort sett var det like vanskelig å forholde seg til. Vi tok det for det det var og gjorde ikke noe mer med det, forklarer Henriksen i Veidekke.

Varslet med basis i konkrete opplysninger

Veidekke valgte å varsle Konkurransetilsynet selv. I begynnelsen av februar 2010 gjorde selskapet det kjent at de hadde gått til tilsynet, kort tid etter at Odin Kringen skal ha varslet styrelederen av selskapet med en e-post der notatet fra april 2009 blant annet skal ha vært vedlagt.

Henriksen mener de varslet tilsynet da de fikk konkrete opplysninger om mulige lovbrudd, noe som skjedde måneder etter at Kringen overleverte notatet sitt første gang.

– En stund etterpå ble dette konkretisert, og vi gikk rett til Konkurransetilsynet. Direkte til Konkurransetilsynet. Det var noe helt annet enn å lytte til Kringens mange trusler, for dem var det mange av, sier Henriksen

Da dere til slutt gikk til tilsynet – hadde det noe å si at dere ville få lemping hvis dere gikk først? Varslet dere i frykt for at Kringen kunne varsle først?

– Vi gikk til tilsynet i det øyeblikket da vi ble kjent med at noe kunne ha skjedd, svarer konserndirektør Kai Krüger Henriksen.

AKTUELT NÅ