NRK Meny
Normal

Varsler høyere ledighet

Statsminister Jens Stoltenberg kalte i dag inn fem statsråder til et møte og regjeringen varsler nå økt arbeidsledighet.

Statsminister Jens Stoltenberg og Nav-direktør Tor Saglie.

Statsminister Jens Stoltenberg og Nav-direktør Tor Saglie.

Foto: HEIKO JUNGE / SCANPIX

På en pressekonferanse i dag gjorde de opp status for arbeidet med håndteringen av finanskrisen.

Langvarig krise

- Den internasjonale finanskrisen ser ut til å bli dypere og mer langvarig enn det vi først har trodd, sier Stoltenberg.

Regjeringen innformerte at de vil komme med nye tiltak overfor Nav og at de i reviderte nasjonalbudsjett vil vurdere å komme med ytterligere tiltak overfor den økonomiske krisen Norge befinner seg inne i, men det viktigste er at tiltakspakkene som allerede er bevilget fungerer.

Les også: Gir 100 milliarder til bankene

- Det er bevilget betydelig summer, og det er viktig at disse kommer i arbeid, sier Stoltenberg.

Viktig å løse krisa i Nav

Regjeringen har varslet at de vil komme med en stortingsproposisjon om Nav den 20. mars, og som nrk.no tidligere har skrevet vil denne ligge på i overkant av en halv milliard.

Les også: Får trolig over en halv milliard

- Vi jobber veldig aktiv med å få Nav til å fungere,og vi må være forberedt på at ledighetene i Norge vil øke sier Stoltenberg.

Til stede på møtet var samferdselsministeren, næringsministeren, fornyingsministeren og olje- og energiministeren. I tillegg kommer Vegdirektoratet, Jernbaneverket, Statsbygg, Enova, Nav og Innovasjon Norge.

– Tilbakemeldingene er oppmuntrende. Etatene sier de er godt i gang med planer, anbud og konkrete prosjekter. Målet er å få de statlige milliardene omsatt i arbeidsplasser så fort som mulig, sier Stoltenberg.

Krisen rammer alle

Stoltenberg sier at tallene som kommer inn, viser at situasjonen utvikler seg fra vondt til verre. USA er i dyp krise. Storbritannia, Tyskland, Sverige og Danmark, Norges naboland og viktigste handelspartnere, opplever et kraftig økonomisk tilbakeslag.

– Sverige står overfor et fall på 4,5 prosent i BNP. Hvis dette fortsetter, kan det bli 10 prosent på ett år. Få tror det går så ille, men det sier noe om kreftene som er i sving. Det er en krise som er dypere, som blir mer langvarig og som vil slå hardere enn noe vi har sett i nyere tid, sier Stoltenberg.

Han frykter at ledigheten i de øvrige nordiske landene kan komme opp i 10 prosent i løpet av året. Sverige er allerede på 7,5 prosent, mens Norge for tiden har 3 prosents ledighet.

– Vårt mål er at Norge fortsatt skal skille seg ut, at vi ikke får så høy prosent som i Sverige. I dag har Europa mer enn dobbelt så høy arbeidsløshet som Norge, sier statsministeren.

Samferdselsminister Liv Signe Navarsete (Sp) sier at mange små og store prosjekter er underveis. Det er snakk om alt fra mindre arbeidsoperasjoner, som asfaltering og rensing av jernbanesviller, til store statlige byggeprosjekter.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger