NRK Meny
Normal

Gir 100 milliarder til bankene

Statens bankpakke blir på 100 milliarder kroner, og bankenes utlånsmulighet økes med opptil 500 milliarder kroner.

Statsminister Jens Stoltenberg og finansminister Kristin Halvorsen
Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

De 100 milliardene fordeles med 50 milliarder kroner til Statens obligasjonsfond og 50 milliarder kroner til Statens finansfond. Dette mener finansdepartementet skal styrke bankenes egenkapital.

Styrker obligasjonsmarkedet

Statene styrker med dette obligasjonsmarkedet med 50 milliarder, et marked Finansdepartementet mener ikke fungerer slik det skal. Med den konsekvens at trykket mot bankenes utlån har blitt for stort.

Video nsps_upload_2009_2_8_16_56_49_358.jpg

Video: - Bankene kan låne nå ut mer.

Staten ønsker med dette å lette trykket på bankenes utlån og hjelpe norske bedrifter til å låne penger. Med andre ord flere, vil ifølge regjeringen, få muligheten til å låne penger. Som igjen, hvis det går som staten ønsker, sikrer flere norske arbeidsplasser.

Les også: Finansnæringa er positiv

- Dette vil føre til at bankene vil kunne fungere bedre, sier sjefsøkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities.

Andreassen mener dette bidrar, men understreker overfor NRK at bankene fortsatt vil være forsiktige med å låne ut penger.

Staten kan bli bankeier

Regjeringen vil med denne pakken stille strengere krav til banker som mottar støtte fra krisefondet, og går inn på eiersiden hos dem som ikke klarer tilbakebetalingen.

Utbetalingene til bankene skal reguleres etter et system hvor hver bank blir plassert i en av tre ulike risikokategorier. I tillegg til krav om minimale bonuser til bankeierne, stiller regjeringen strenge krav til tilbakebetalinger.

– Hvis bankene ikke klarer å betale tilbake lånet innen fem år, blir fondsmidlene omgjort til statlige aksjer, og staten går dermed inn på eiersiden, uttalte Halvorsen under søndagens pressekonferanse.

Les også: Fryser lederlønninger

Denne konverteringskursen blir fastsatt når kapitalen skytes inn, basert på markedsverdi

- Bedrifter vil lettere få lån

Staten oppretter altså to nye statlige fond, Statens obligasjonsfond som vil bli forvaltet av Statens Pensjonsfond Innlands, og som vil investere i obligasjoner som er utstedt av norske utstedere. Rammen vil være på 50 milliarder. Dette vil, ifølge Finansdepartementet, bety at norske banker og store norske bedrifter vil lettere kunne få lån.

- Dette er ikke en statsbank som vil kunne finansiere virksomheter 100 prosnet, sa Kristin Halvorsen på dagens pressekonferanse.

Det andre statlige fondet er Statens finansfond som skal styrke bankenes utlånskapital med mellom 400 og 500 milliarder kroner.

Les også: Tiltak for vanlige husholdninger

Fondets mandat er å tilføre egenkapital til sunne norske banker, som har behov for å styrke egenkapitalen sin for å sikre en normal utlånsvirksomhet, heter det fra departementet.

Video nsps_upload_2009_2_8_19_20_46_373.jpg

Video: - Jeg er helt sikker på at dette kommer til å virke

Vil redusere prisen på penger

Begge disse fondene vil, ifølge regjeringen, redusere prisen på penger. Man vil med dette få flere kjøpere i et obligasjonsmarked som i dag fungere for dårlig.

- Dette er det største enkeltgrepet staten noen gang har gjort i forhold til banken og et kraftig inngrep i den private banknæringen i Norge, sier politiske redaktør i Dagsavisen Arne Strand.

Les mer om krisepakken på Finansdepartementets hjemmeside.