Hopp til innhold

Utvalgsmedlem: – Politidirektøren forsøker å undergrave regjeringens politikk

Et av medlemmene i utvalget som skal legge frem rapporten om norsk ruspolitikk, er svært kritisk til politidirektørens cannabis-utspill.

Kenneth Arctander Johansen fra Rusmisbrukernes interesseorganisasjon og helseminister Bent Høie på en pressekonferanse 5. oktober 2016.

KRITISK TIL POLITIDIREKTØRENS KRONIKK: Kenneth Arctander Johansen i rusreformutvalget liker ikke utspillet fra politidirektøren, og mener det undergraver utvalgets arbeid. Dette er et bilde fra et frokostmøte om rusomsorg med helseminister Bent Høie (H) i 2016.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Det er et debattinnlegg på NRK Ytring som vekker oppsikt blant flere aktører i rusdebatten.

I innlegget, som ble publisert mandag, advarte politidirektør Benedicte Bjørnland mot å avkriminalisere bruk av narkotika tre dager før et regjeringsoppnevnt utvalg skal legge frem en rapport om det samme temaet.

Kenneth Arctander Johansen er medlem av rusreformutvalget, og er også informasjonsansvarlig og påtroppende daglig leder i rusmisbrukernes interesseorganisasjon RIO.

Han liker dårlig at Bjørnland hiver seg inn i debatten like før rapporten til utvalget legges frem.

– Jeg opplever at hun egentlig forsøker å undergrave regjeringens politikk og forhindre den rusreformen som det er en bred politisk enighet om, sier Johansen.

Politidirektør Benedicte Bjørnland i politiuniform på Gardermoen, da politiets nye helikoptre ble vist frem i juni 2019.

POLITIDIREKTØREN ADVARER: Avkriminalisering av narkotika kan gjøre Norge til et enda mer attraktivt marked for organiserte kriminelle. Det er en av flere grunner til å opprettholde et forbud, selv om ruspolitikken skal reformeres, mener politidirektør Benedicte Bjørnland.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Avviser kritikken

Politidirektøren avviser kritikken, og svarer slik på påstandene om at hun forsøker å undergrave regjeringens politikk:

– Det er jeg ikke enig i.

I kronikken skriver Bjørnland:

– Rusavhengige bør få helsehjelp og ikke straff for sin avhengighet. Men samfunnet kan ikke risikere en økt bruk av narkotika. Vi må finne en ruspolitikk som ivaretar begge disse hensynene.

Johansen sier det ikke finnes bevis for at bruken av narkotika går opp, selv om folk ikke lenger straffes for å bruke det.

– Ganske ny forskning viser ingen sammenheng mellom en avkriminalisering og økt bruk i befolkningen. Dette er forskning som hun ser bort fra. Så vidt meg bekjent, har hun heller ikke lest rapporten som vil utrede akkurat disse spørsmålene hun uttaler seg om, sier Johansen.

Bjørnland ser ikke noe galt i å skrive kronikken få dager før rapporten fra utvalget, en såkalt NOU (norsk offentlig utredning), legges frem.

– Som politi deltar vi fortløpende i samfunns- og i kriminalitetsdebatten. Også i rusdebatten. Vi må få lov til å ytre oss både før og etter at rusreformutvalget har lagt frem sin NOU, sier Bjørnland.

Cannabisplante

MENER CANNABIS BØR KUNNE FØRE TIL STRAFF: Unge som bruker cannabis bør fortsatt kunne risikere straff, selv om dette ikke bør være det første samfunnet tyr til for å forhindre misbruk, mener politidirektøren.

Foto: Thomas Søbstad / NRK

Politibetjent: – Overrasket

Også flere er kritiske til tidspunktet for kronikken, som ble publisert tre dager før rapporten til ekspertutvalget legges frem.

– Jeg er veldig overrasket over at Bjørnland nå går ut og skal mene noe om rusreformen. Ingen vet hva rusutvalget kommer til å foreslå før på den legges fram på torsdag, sier polititjenestemann Bård Dyrdal.

Han mener samfunnet bør avkriminalisere bruken av mindre mengder narkotika, og er medlem av foreningen LEAP.

LEAP er et nettverk av nåværende og tidligere ansatte i politiet, tollvesenet, kriminalomsorgen, påtalemyndigheten og andre «som ønsker nye løsninger på problemer der straffebaserte politiløsninger har vist seg å ha dårlig, eller negativ effekt».

Forsvarer tidspunkt for utspill

I et intervju med NRK mandag, fikk politidirektøren spørsmål fra NRK om hvorfor hun kom med utspillet tre dager før rusreformutvalget legger frem sin rapport,

Da svarte Bjørland slik:

– Det er et riktig tidspunkt å øke oppmerksomheten rundt et samfunnsproblem, og være politiets stemme inn i den debatten som kommer nå. Vi ønsker å komme på banen og være en kunnskapsbasert premissleverandør inn i en svært viktig debatt.

– Betyr det at du har fått en anelse om hva NOU-en kommer til å inneholde?

– Jeg skal ikke si at vi har betydelig forhåndskunnskap, men vi har fått spørsmål fra utvalget. Så vi ønsker å komme på banen med tanke på den debatten vi ser foran oss.

– Så du er kanskje ikke helt fornøyd med det den nye NOU-en inneholder?

– Jeg skal ikke spekulere i hvordan NOU-en kommer til å se ut. Men igjen, vi ønsker å være premissleverandør inn i debatten.

AKTUELT NÅ