Hopp til innhold

Utfører 10 prosent av Libya-toktene

Norske F-16-fly har vært på vingene over 2000 timer siden NATOs operasjon Unified Protector startet 31. mars. I alt er det gjennomført 4.469 tokt over libysk område.

To av de norske jagerflyene på Souda Air Base

Fra Souda Air Base på Kreta har norske F-16-fly utført i underkant av 4.500 tokt over libysk område.

Foto: Lars Magne Hovtun, Forsvaret

De norske flyene har sluppet mer enn 400 bomber over mål i Libya, noe som gjør oppdraget Norge deltar i, det skarpeste oppdraget siden 2. verdenskrig, melder Forsvaret.

Stolt sjef

– Det er en stor milepæl for oss her nede, forteller oberstløytnant Bård Reidar Solheim, som er sjefen for de norske styrkene på Kreta.

Han er særdeles godt fornøyd med innsatsen til de norske styrkene som er involvert i krigshandlingene i Libya.

– Vi er en liten nasjon med et lite luftforsvar som har gjort og fremdeles gjør en stor innsats, langt mer enn større nasjoner har bidratt med.

– Vi har hatt veldig lite tekniske feil på flyene, og det som har vært av snags har vi stort sett klart å få fikset her.

– Det tekniske personellet har gjort en fenomenal jobb med å få dette til, særlig med tanke på at vi står på en «fremmed» base uten den tilgangen på deler som vi har hjemme, sier Solheim.

Undersøker mulig feilbombing

Norske kampfly utførte 26 tokt og slapp 16 bomber i forrige uke, opplyser Forsvaret. Tallene viser små forskjeller fra uken før, da det ble fløyet 24 tokt, men sluppet 21 bomber mot bakkemål.

I den ukentlige oppdateringen som legges ut på Forsvarets hjemmesider, heter det at NATO undersøker mulig feilbombing som kan ha forårsaket sivile tap i denne rapporteringsperioden.

– Forsvaret ønsker ikke å bidra til å identifisere enkeltnasjoner knyttet til enkeltoppdrag i Operasjon Unified Protector. Dette er en NATO-operasjon, og vi må, også når feil skjer, stå bak koalisjonen, heter det.

AKTUELT NÅ