NRK Meny
Normal

SV vil vite om norske fly var med på feilbombing i Libya

SV vil vite om norske fly var med på feilbombingen i Libyas hovedstad Tripoli i helgen. Det norske forsvaret vil ikke fortelle om enkeltoppdrag, mens danskene sier at deres fly ikke var med.

Bård Vegar Solhjell

SVs parlamentariske leder Bård Vegar Solhjell vil vite om norske fly var involvert i feilbombingen av et boligområde i Libyas hovedstad Tripoli.

Foto: NRK

SVs parlamentariske leder Bård Vegar Solhjell mener at når danskene kan frigi slike opplysninger, så må Norge også kunne gjøre det.

Video NATO-angrep i Tripoli

Det var kaotiske forhold i Tripoli etter NATO-bombingen natt til søndag.

Foto: Nyhetsspiller
Tripoli

Ifølge libyske myndigheter ble minst ni sivile drept under feilbombingen sist helg.

Foto: Adam Schreck / Ap

NATO har innrømmet at det skjedde en feilbombing av et boligområde i Libyas hovedstad Tripoli natt til søndag. Ifølge offisielle libyske opplysninger ble minst ni sivile drept.

– Vi må få vite

– Vi må få vite om norske fly var involvert i bombingen av sivile. Det er større og større åpenhet om forhold i samfunnet, dersom norske soldater i Afghanistan tar livet av en sivilperson der, så får vi vite det med en gang. Det samme må gjelde her, sier Solhjell.

– Forsvaret sier at dette kan danne puslespillbiter som Gaddafi kan utbytte, og det ønsker de ikke?

– Jeg aksepterer ikke at en så alvorlig feilbombing med så dramatiske konsekvenser for sivile skal være underlagt en slik tenkning. Heldigvis skjer ikke slike ting ofte, men når slike feil skjer, så tror jeg folk i Norge vil vite om vi var involvert, og vi må ha åpenhet i forsvaret som vi har det på flere og flere områder i samfunnet.

– Krever SV nå at forsvaret går ut med dette?

– Ja, jeg regner faktisk med at Forsvaret etter hvert kommer til å gå ut med det, fordi det vil være et krav i Norge å få vite, akkurat som vi får vite at det norske forsvaret var involvert da en sivil afghaner mistet livet i Afghanistan.

Hva dersom det norske forsvaret faktisk var involvert i feilbombingen i Tripoli?

– Så er det selvsagt en alvorlig sak. Da kan vi ha en diskusjon i Norge om hvordan det kan unngås i framtida. Vi kan få en diskusjon om hvorfor det gikk galt. Dersom det er noen andre, så er det viktig for oss å få vite det slik at ikke en usikkerhet får henge over denne hendelsen.

– Det danske forsvaret har avkreftet at danske fly var involvert. Hvorfor kan ikke det skje også i Norge?

– Jeg har sett at åpenheten er større i Danmark. Kan de gjøre det i Danmark, så kan vi gjøre det i Norge. Vi må få vite om norske fly var involvert eller ikke, sier Solhjell.

Danskene var ikke med

Inge Borggaard, kommunikasjonssjef i det danske luftforsvaret, sier at danske fly ikke var over Tripoli da feilbombingen skjedde.

– De danske flyene fløy på dette tidspunktet over Lanuth og Misrata, og hadde bare observasjonsoppdrag. Vi har altså ikke sluppet bomber i den aktuelle perioden.

– Danske fly var altså ikke med på feilbombingen i Tripoli?

– Det må man kunne utlede av at vi ikke slapp noen bomber i denne perioden, sier Borggaard.

– Opplyser ikke om enkeltoppdrag

John Espen Lien

- Forsvaret offentliggjør ikke opplysninger om enkeltoppdrag, sier pressetalsmann John Espen Lien.

Foto: Forsvaret

Mens danskene avviser at de var med på feilbombingen, vil ikke det norske forsvaret svare på spørsmålet om de var med eller ikke. Pressetalsmann i Forsvarets operative hovedkvarter, John Espen Lien vil ikke ut med opplysninger om enkeltoppdrag.

– Vi har en praksis når det gjelder opplysninger om enkeltoppdrag i aksjonen over Libya at vi ikke er så detaljert i våre redegjørelser. Vi gir ukentlige oppdateringer om status når det gjelder antall utførte oppdrag og antallet våpen, men vi gir ikke opplysninger om enkeltoppdrag, sier Lien.

Den politiske ledelsen i Forsvarsdepartementet har ikke villet kommentere saken overfor NRK i dag.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt