Hopp til innhold

Irans atomprogram - USA sender flere soldater til Midt-Østen

USA sender ytterligere 1.000 soldater til Midtøsten. Uklart hva som skjer når Iran øker anrikningen av uran, som kan gjøre landet i stand til å utvikle atomvåpen.

AP Explains Iran Nuclear

Ordkrigen mellom Iran og USA skjerpes nå dag for dag. Dette bildet ble tatt tidligere i år i forbindelse med en markering av den islamske revolusjonen i Iran i 1979

Foto: Ebrahim Noroozi / AP

Opplysningen fra det amerikanske forsvarsdepartementet Pentagon kommer etter flere dagers eskalering av ordkrigen mellom USA og Iran.

Det amerikanske forsvaret mener det er nødvendig med utplasseringen for å være beredt til å møte en økende trussel fra Iran. Den økte beredskapen vil bestå av regulære tropper og mer personell for økt overvåking og etterretning i regionen.

– Ønsker ikke konflikt

– USA vil ikke gå inn i en konflikt med Iran, sier fungerende forsvarsminister Patrick Shanahan.

Han begrunner utplasseringen av flere soldater med at de skulle øke sikkerheten for militærstyrkene som allerede er utplassert i regionen.

Patrick Shanahan, João Titternigton Gomes Cravinho

Fungerende forsvarsminister i USA, Patrick Shanahan, sier landet ikke ønsker konflikt med Iran.

Foto: Manuel Balce Ceneta / AP

Den økte spenningen mellom USA og Iran kommer etter at Iran mandag opplyste at lageret av anriket uran vil overstige den fastsatte grensen på 300 kilo innen 27. juni.

Dette kan på sikt gjøre det mulig for Iran å utvikle atomvåpen, selv om eksperter er usikre på om hvor langt fram i tid dette ligger.

Samtidig beskylder USA landet for å stå bak angrepene mot flere tankskip i Omanbukta de siste dagene. Iran har på sin side hevdet at det er USA som har angrepet skipene.

– Vi ønsker ikke krig mot noen nasjoner sa Irans president Hassan Rouhani tirsdag, i en kommentar til den siste opptrappingen av konflikten.

Uenighet om avtalen

Grensen på 300 kilo er fastsatt i atomavtalen som Iran inngikk med USA, Frankrike, Storbritannia, Tyskland, Kina og Russland i 2015. Den legger sterke begrensninger på Irans atomprogram slik at det ikke skal kunne brukes til å produsere atomvåpen.

Til nå har Det internasjonale atomenergibyrået IAEA kunnet fastslå at Iran har holdt seg til avtalen.

AP Explains Iran Nuclear

Irans president Hassan Rouhani under et besøk på det russiskbygde Bushehr atomkraftverk. Dette er et av anleggene der Iran kan anrike uran, som igjen kan brukes i atomvåpen

Foto: Mohammad Berno / AP

I fjor kunngjorde USAs president Donald Trump at landet trekker seg fra avtalen. Han innførte strenge sanksjoner mot Iran. Mandagens uttalelse fra Iran tolkes som en bekreftelse på at også Iran nå er fast bestemt på å bryte avtalen.

Selv om USA og president Donald Trump har beskrevet atomavtalen med Iran som "den verste avtalen noen gang", så sa pressetalsmann i det amerikanske utenriksdepartementet Morgan Ortagus mandag at de forventer at Iran respektere sine forpliktelser overfor det internasjonale samfunnet.

Ikke åpne en Pandoras boks

Tidligere mandag ba Tyskland, Frankrike og Storbritannia Iran om ikke å lagre mer uran enn hva landene ble enige om da atomavtalen ble inngått.

Tirsdag advarte den kinesiske utenriksministeren Wang Yi mot å åpne «en Pandoras boks» i Midt-Østen, i en direkte kommentar til meldingen om at USA nå sender ytterligere styrker til området.

Med dette mener han at den opptrappingen som nå skjer fra begge sider kan få uante konsekvenser. Yi oppfordret også iranske myndigheter til ikke å forlate avtalen fra 2015 «så lett» gjennom å øke anrikingen av uran utover det man den gangen ble enige om.

Også Russland oppfordrer til tilbakeholdenhet fra begge parter. President Vladimir Putins pressetalsmann Dmitrij Peskov sier at man fra russisk side ikke ønsker noen form for opptrapping som kan gi økt spenning i en allerede ustabil region.

AKTUELT NÅ