Unge jenter bruker stadig mer antidepressiva

Bruken av antidepressiva blant unge jenter har økt med 83 prosent på ti år, viser nye tall. Det bekymrer helseminister Bent Høie.

Sandra Gundersen

VIRKET IKKE: 25 år gamle Sandra Gundersen fra Trondheim fikk antidepressiva som 18-åring, men hevder dette bare gjorde henne sykere.

I fjor fikk 4.565 jenter mellom 15 og 19 år antidepressiver, ifølge Reseptregisteret.

VG skriver at nye tall fra samme sted slår fast at 2,9 prosent av alle 17 år gamle jenter hentet ut en resept på antidepressiver i 2015. Det tilsvarende tallet for gutter var 1 prosent.

Det er økning i alle aldersgrupper, men størst blant jenter i alderen 15 til 19 år. NRK kunne i april i år fortelle at bruken blant unge jenter har økt med 83 prosent på ti år.

Økningen har vært særlig sterk de siste årene, noe som bekymrer helseminister Bent Høie (H).

– Det virker veldig høyt med tanke på at bruk av legemidler ikke bør være førstevalget i møte med barn og unge med depresjon. Barn og unge med psykiske tilstander har gjerne normale reaksjoner på unormale livssituasjoner. Det er utrolig viktig å finne årsaker til at symptomer på depresjon oppstår og ikke gå direkte på medisinering, sier helseminister Bent Høie (H).

– Til slutt sa jeg ja

Tidligere i år meldte NRK at bruken av antidepressiva blant unge jenter nesten er doblet på ti år. Sandra Gundersen (25) fra Trondheim sa da at hun fikk antidepressiva som 18-åring.

Gundersen hevder dette gjorde henne sykere, ikke friskere.

– Jeg følte på et veldig press. Jeg ville ha hjelp, men den eneste hjelpen jeg fikk tilbud om, var medisin. Det endte til slutt med at jeg sa ja, fordi jeg var desperat etter å få det bedre, sa Gundersen til NRK i april.

Utskrives av fastleger

Ifølge en ny forskningsartikkel kommer det fram at 15 prosent av norske 13 til 17 år gamle jenter som tar antidepressiver, har fått medisinene av fastlegen uten å ha vært i kontakt med spesialisthelsetjenesten i det hele tatt.

Nå mener helseministeren at fastlegene må ta grep.

– Jeg synes dette er veldig urovekkende tall, og jeg forventer at fastlegene orienterer seg om retningslinjene, sier Høie.

Piller, tabletter

Bruken av antidepressiva blant unge jenter har nesten tidoblet seg på ti år.

Foto: Johannessen, Sara / NTB scanpix

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger