Hopp til innhold

Unge Høyre vurderer legalisering av all narkotika

Alt fra hasj til heroin kan bli lov dersom Unge Høyres programkomité får det som den vil. Men både i Høyre og ungdomspartiet reagerer mange på forslaget.

Syver Hanken

OPPMYKNING: Syver Hanken i Unge Høyre mener dagens narkotikapolitikk er feilslått, og mener det er på tide å tenke nytt.

Foto: Even Lusæter / NRK

– Narkotika er nærmest legalisert allerede. Nesten hvem som helst kan kjøpe det 24 timer i døgnet, sju dager i uken. Vi ønsker å flytte dette markedet som vi har null kontroll på, inn i strengt regulerte former, sier Syver Hanken.

Han har ledet komiteen som med knappest mulig flertall vedtok setningen «Derfor ønsker Unge Høyre å legalisere alle narkotiske stoffer, men regulere dem strengt» i forslaget til nytt prinsipprogram for ungdomspartiet.

– Forslaget kan gjøre vondt verre for rusmisbrukerne, frykter Johannes Berntsen Kirksæther i Trondheim Unge Høyre.

Vil dobbelt statsborgerskap svekke nasjonalstaten? 
Legalisering av narkotika

Se debatt om forslaget i Politisk kvarter.

Vil ha streng kontroll

Hanken understreker at meningen ikke er at hvem som helst kan gå på et narkotikamonopol og kjøpe seg heroin.

– Vi ser for oss at det skal være tydelige begrensninger på hvem, når og hvor man skal kunne kjøpe narkotika. Det er på ingen måte snakk om fullt frislipp, sier han.

Han mener erfaringer fra USA tyder på at legalisering kan redusere narkotikabruken blant unge. Han tror også at legalisering kan bidra til å bekjempe kriminelle miljøer som driver med menneskesmugling og terrorfinansiering.

– Det er åpenbart at noen stoffer må reguleres strengere enn andre. Det betyr at man kan sette veldig sterke begrensninger for tunge stoffer, og relativt svake begrensninger for lettere stoffer, sier han.

– Skal folk flest få kjøpe hasj?

– Litt av utfordringen er at folk flest allerede kan kjøpe hasj. Så ja, vi må flytte det markedet som allerede eksisterer, fra de kriminelle miljøene og inn i et strengt regulert system.

Bekymret

Helene Honningsvåg Formo i Møre og Romsdal Unge Høyre og Johannes Kirksæther i Trondheim Unge Høyre er blant dem som vil stemme mot forslaget.

– Full liberalisering baserer seg kun på en liberal tankegang som ikke tar hensyn til rusmisbrukere men heller retten til guttegjengen som vil ta seg en joint uten konsekvenser, skriver de i et leserinnlegg.

UH

SIER NEI: Johannes Berntsen Kirksæther, leder i Trondheim Unge Høyre, og Helene Honningsvåg Formo, nestleder i Møre og Romsdal Unge Høyre.

Foto: Privat

De er enig i at straff ikke er veien å gå for å hjelpe rusavhengige, men mener forslaget om legalisering vil gjøre det vanskeligere å komme på rett kjøl.

– En rusmisbrukers verste fiende er avhengighet. Om man velger å legalisere så vil vi kun oppnå en ting, øke tilgjengeligheten til rusmidler i samfunnet og gjøre veien tilbake fra avhengighet mye, mye lengre, skriver de.

Høie sier nei

Høyres helseminister Bent Høie er svært kritisk til forslaget, og sier han ikke kan tenke seg å gjennomføre det.

– Jeg er enig i at krigen mot narkotika har vært feilslått, men det de nå foreslår er å gå fra en grøft til den andre. Dette vil være et gedigent eksperiment med menneskers liv og helse som innsats, sier han til NRK.

Høie

SKEPTISK: Helseminister Bent Høie (H).

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Helseministeren kjøper ikke argumentet om at legalisering vil få bukt med dagens ulovlige narkotikahandel.

– Med mindre prisen og terskelen for å kjøpe ligger så lavt at det kan utkonkurrere det illegale markedet, vil ulovlig salg leve parallelt. I så fall vil farlige rusmidler bli tilgjengelig til flere, sier han.

Også mange i Unge Høyres konservative fløy er skeptiske til forslaget, mens det får støtte fra flere på den mer liberale siden av ungdomspartiet.

– Jeg er veldig klar over at dette er et kontroversielt forslag, selv om jeg mener det er den riktige veien å hå. Vi håper Unge Høyres landsmøte vedtar det, men er forberedt på at det vil ta betydelig lenger tid før Høyre er moden for en slik retningsendring, sier Hanken.

Unge Høyre-leder Sandra Bruflot ønsker ikke å kommentere forslaget nå, men sier hun gleder seg til debatten på landsmøtet i juni

AKTUELT NÅ