Hopp til innhold

UiO-professor med nytt funn: – Kan føre til bedre vaksiner

Professor Jukka Corander har funnet en metode for å forutse hvordan en bakterie vil utvikle seg. Han mener funnet kan resultere i nye og bedre vaksiner.

Antibiotikaresistente bakterier / MRSA resistente bakterier i laboratoriet på Veterinærinstituttet i Oslo.

Ny forskning utført av Jukka Corander og Nicholas Croucher avslører bakteriens interne kamp om makten. (Illustrasjonsfoto)

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

– Funnet gir oss en dypere forståelse for hvordan immunresponsen og konkurransen mellom bakteriestammer fungerer på befolkningsnivå. Dette gir oss en mulighet til å utvikle helt nye og bedre vaksiner i fremtiden, sier Jukka Corander, professor i biostatistikk ved Universitetet i Oslo, til NRK.

Kan forutse utviklingen

Kort forklart har Corander, sammen med Nicholas Croucher ved Imperial college London, funnet en metode som kan forutse hvordan for eksempel E. coli-bakterier vil utvikle seg.

Jukka Corander, professor ved UiO

Professor i biostatistikk, Jukka Corander.

Foto: Unni Raste / UiO

– Flere E. coli-vaksiner er under utvikling akkurat nå, og det gjennomføres kliniske tester i blant annet Afrika. Vårt funn viser at potensialet for å utvikle vaksiner også mot E. coli, er større enn man først antok, sier Corander.

– En bedre forståelse for hva som gjør noen bakteriearter så komplekse, er avgjørende for å ta bedre beslutninger om hvordan vi kan minimere sykdommen de forårsaker, sier Croucher til Sanger Institute.

– Metoden er klar til bruk

Corander sier at man i fremtiden håper å bedre kunne utvikle holdbare vaksiner mot de fleste bakterier som forårsaker infeksjoner verden over,

– På den måten vil man kunne beskytte både reisende til u-land og deres egen befolkning, samt forhindre spredning av bakterier fra kontinent til kontinent.

– Kan man begynne å bruke metoden med en gang?

– Ja, vi bruker den allerede som en følgestudie på nye data om pneumokokker, for å skape et riktig utgangspunkt for utvikling av nye vaksiner.

– «Game changer»

Corander og Croucher publiserte en artikkel om funnet i tidsskriftet Nature Ecology & Evolution mandag denne uken.

Ifølge UiO-professoren skal mange toppforskere ha vist interesse for metoden de har kommet frem til.

– De betrakter studien som en skikkelig «game changer» for bakteriens evolusjon. Dette kan være det største funnet rundt bakteriens evolusjon i løpet av det siste tiåret, sier han.

– Viktig på lengre sikt

Vegard Eldholm er forsker i molekylærbiologi ved Folkehelseinstituttet. Han mener at man i teorien kan bruke noen av metodene som Corander og Croucher har brukt i modeller, for å optimalisere vaksineutviklingen.

Vegard Eldholm ved FHI

Forsker i molekylærbiologi, Vegard Eldholm.

Foto: Privat

– Forskerne bygger jo faktisk en matematisk modell som gjenskaper den faktiske effekten av vaksinen med stor presisjon, sier han.

– Samtidig så er det en gang slik at det er lettere å lage en modell som gjenskaper et kjent svar, enn å modellere ukjente framtidsscenarioer. Dette arbeidet vil nok derfor ikke revolusjonere vaksinedesign med det aller første. Vaksineutvikling er fortsatt på mange måter en ganske gammeldags prosess, men denne typen studier er potensielt veldig viktige på lengre sikt, avslutter han.

AKTUELT NÅ