UD leter videre etter nordmenn i Algerie

OSLO (NRK): Utenriksdepartementet leter videre etter de fem nordmennene som fortsatt er savnet etter terrorangrepet i Algerie. Den siste som kom til rette er nå hjemme i Norge.

Pressevakt Frode O. Andersen i UD om savnede nordmenn i Algerie, søndag 20.01.2013.

OPPDATERER: Pressevakt Frode Overland Andersen i UD gir en oppdatering om savnede nordmenn i Algerie.

– Vi gjennomgår lister i Algerie, og oppsøker sykehus og algeriske myndigheter, for å se om det kan være nordmenn blant gislene som er frigitt eller blant de sårede på sykehus, sier pressevakt Frode Overland Andersen i UD til NRK.

Alle nordmennene som kom seg i sikkerhet etter terroraksjonen, er tatt til Norge.

– I løpet av natten er den siste av de tre nordmenene som vi klarte å få kontakt med i går, fløyet til Norge. De tre får oppfølging av Statoil i Bergen, forteller Andersen.

Håper på gode nyheter

Gisselaksjonen ble avsluttet lørdag da algeriske styrker stormet gassanlegget i In Aménas.

Algeries innenriksdepartement har foreløpig opplyst at 23 personer og 32 gisseltakere ble drept i terroraksjonen, men varslet søndag at tallet vil bli oppjustert i løpet av dagen.

Den siste nordmannen det er bekreftet at overlevde, Oddvar Birkedal, ble i går intervjuet av nyhetsbyrået Reuters. 58-åringen sa i videointervjuet at han har sittet i samme rom siden onsdag.

(Saken fortsetter under videoen)

En uidentifisert nordmann intervjues av Reuters i Algerie lørdag.

SE VIDEO: Norske Oddvar Birkedal, som ble frigitt lørdag, forteller om gisseldramaet i Algerie.

En annen historie fra en overlevende er fra en franskmann, som gjemte seg under en seng mens terroraksjonen pågikk.

Overland i UD mener det er umulig å si om det kan komme flere gode nyheter av lignende slag.

– Vi må bare gjøre den jobben vi gjør sammen med algeriske myndigheter, og håpe at vi kan få flere av denne typen gode nyheter, sier pressevakten.

Det er fortsatt en mulighet for at skadde nordmenn kan ha blitt fløyet ut av området av algeriske myndigheter. Samtidig kan det også være norske statsborgere blant de ikke identifiserte gislene som har blitt drept.

Ubekreftede historier

En irsk mann som overlevde terroraksjonen har tidligere fortalt at han så fire kjøretøy med gisler bli sprengt i stykker. Iren satt i en jeep som gisseltakerne på gassanlegget brukte i et forsøk på å flytte flere av gislene, da algeriske styrker angrep.

Overland opplyser at UD ikke vet noe mer om denne episoden.

– Nei, vi har ingen bekreftet informasjon om det, sier pressevakten.

Samtidig har den amerikanske storavisen New York Times søndag en artikkel om at flere gisseltakere skal være i live. Det er uvisst om avisen baserer seg på gammel informasjon fra lørdag, før aksjonen var over, eller ikke.

– Vi har sett den medierapporten, men vi kan ikke bekrefte det, sier Overland.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger