Tvungen lønnsnemnd i vaskeristreik

Regjeringen varsler tvungen lønnsnemnd for å løse arbeidskonflikten i vaskeriene og renseriene. Helsetilsynet mener at risikoen for at det oppstår fare for liv og helse, er høynet.

Streik ved NorTekstil
Foto: Rolf Marnburg / NRK

190 ansatte i vaskerier og renserier i Stavanger, Bergen og Trondheim gikk fredag morgen ut i streik etter at det ble brudd i meklingen.

Streikeuttaket favnet i hovedsak ansatte som jobbet for hoteller, offshorebedrifter og private, men også vaskerier som tok oppdrag for sykehus og andre helseinstitusjoner.

I en pressemelding natt til onsdag opplyser Arbeids- og sosialdepartementet at statsråd Robert Eriksson (Frp) har gitt beskjed til partene – NHO-foreningen Norsk Industri og LO-forbundet Industri Energi – om at regjeringen vil foreslå tvungen lønnsnemnd for å løse konflikten.

Industri Energi bekrefter at de streikende gjenopptar arbeidet onsdag morgen.

Økt risiko

– Jeg fikk sent i går kveld melding fra Statens helsetilsyn om at fortsatt streik ville skape en uoversiktlig og uforutsigbar situasjon for helseforetak og sykehjem i Rogaland, Vest-Agder og Nord-Trøndelag. Etter Helsetilsynets vurdering var risikoen for at det kunne oppstå fare for liv og helse, vesentlig forhøyet, sier Eriksson.

Han er lite fornøyd med at ansvaret for konsekvensene av konflikten ble skjøvet over på regjeringen og sier at det er partene selv som i utgangspunktet er ansvarlige for å finne en løsning.

– Slik situasjonen utviklet seg mener jeg at jeg ikke hadde noe annet valg, sier statsråd Robert Eriksson.

Skuffet

Forbundsleder i Industri Energi, Leif Sande, sier til NRK at han er skuffet over at avgjørelsen kom så raskt.

– Neste skritt nå blir å fortsette kampen for denne viktige gruppen, sier Sande.

– At regjeringen velger å gå til det skritt å innføre tvungen lønnsnemnd viser hvor viktig denne yrkesgruppen er. Vaskeriansatte fortjener respekt og en mer varig og rettferdig lønn. De fortjener så mye bedre, skriver forbundssekretær Sonja Meek på nettsidene til forbundet.

LES OGSÅ: Anmelder Norsk Industri

– Dømt til lønnsnemnd

– Leif Sande og Industri Energi tok ut 11 vaskerier med 190 ansatte, av en medlemsmasse i bransjen på totalt 1400 fagorganiserte. Streiken førte etter bare få dager til store driftsforstyrrelser for flere større sykehus. Det forteller at Sande og Industri Energi visste hva de gjorde og forstod hva konsekvensene ville bli, sier administrerende direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen på organisasjonens nettsider.

Arbeidsgiverorganisasjonen er tilfreds med regjeringens avgjørelse.

Krav om varig lønnsløft

Årsaken til bruddet i meklingen var at arbeidsgiverorganisasjonen Norsk Industri ikke ville etterkomme kravet om et varig lønnsløft for ansatte ved landets vaskerier og renseribedrifter, opplyste Industri Energi da streiken var et faktum.

I dag tjener de ansatte i vaskeri- og renseribedriftene, hovedsakelig kvinner, 86 prosent av gjennomsnittlig industrilønn.

SISTE NYTT

Siste meldinger