Hopp til innhold

Tror strømprisen vil øke tretti prosent

Strømprisen kan øke 30 prosent i annet halvår, sammenliknet med første. Det viser nye prognoser. Slår de til, øker årets strømregning til en vanlig husstand med over 4200 kroner, i forhold til fjoråret.

Lav vannstand i vannmagasinet til Håen kraftverk i Melhus kommune

MANGLER VANN: Vannmagasinene er mye lavere enn normalt og regnet uteblir, mens grunnvannet synker. Det er også lav vannstand i vannmagasinet til Håen kraftverk i Melhus kommune. Bildet er fra 24. juli.

Foto: Stein Roar Leite / NRK

Strømprisene er mer enn dobbelt så høye som i fjor på samme tid og har økt inn i denne uken også.

Vi har vinterpriser på sommerstrømmen og det er lite godt nytt i vente for husholdningene.

De er ventet å gå videre opp. Mye.

– Kan bli en spennende vinter

Odd Gunnar Jakkobsen

PRISOPPGANG: – Det som er forskjellig fra vinteren 2010/11, er at vi snakker om såpass høye priser allerede nå, så her er det muligheter for at prisene kan gå ytterligere opp, sier senioranalytiker Odd Gunnar Jakobsen i Wattsight.

Foto: Wattsight

– Vi har en prognose som gir en gjennomsnitt strømpris på omtrent 50 øre for siste halvår i år. Det sier Odd Gunnar Jakobsen. Han er senioranalytiker i Wattsight og følger strømprisene tett.

Årsaken er veldig lite vann i vannmagasinene. Da blir det mindre vann å tappe til strømproduksjon. I går meldte NRK at kraftprodusenter har sluttet å produsere strøm på grunn av vannmangel.

Import av strøm til høye priser har allerede begynt.

– Vi kan gå en ganske spennende vinter i møte, sier senioranalytiker Odd Gunnar Jakobsen i Wattsight.

LES OGSÅ: Tørke fører til full stans i strømproduksjonen

– Trenger dobling av vanlig nedbør

Med tanke på den snørike vinteren vi hadde, kan det virke rart at vi er i en slik situasjon. Forklaringen er at en del av snøen la seg i lavlandet, og ikke i høyden der vannmagasinene ligger, i tillegg til vann som kunne blitt milliarder kilowattimer strøm har fordampet. Regnet har uteblitt.

Analyseselskapet Wattsight tror strømprisen skal holde seg sterk gjennom høsten og vinteren. De ser veldig få muligheter for en normalisering av strømprisene nå.

– Vi må nok ha nesten en dobling av nedbøren over en periode for å få fylt opp vannmagasinene, sier senioranalytiker Jakobsen.

Kraftmast på fjellet mellom Øvre Årdal og Turtagrø

FLERE STOPPER: Flere strømprodusenter stopper produksjonen, fordi det mangler vann. – Vi må nok ha nesten en dobling av nedbøren over en periode for å få fylt opp vannmagasinene, sier Odd Gunnar Jakobsen, som følger strømprisene tett.

Foto: Geir Bjarte Hjetland / NRK

– Til 2011-nivå

Joachim Jensen

PROGNOSE: – Faren er at det blir enda tørrere enn det er nå, sier Senioranalytiker Joachim Jensen i Thomson Reuters.

Foto: Privat

Senioranalytiker Joachim Jensen i Thomson Reuters er litt mer optimistisk enn sin kollega i Wattsight. Han har et anslag for markedsprisen på i underkant av 50 øre for annet halvår i år.

– Men det skyldes at modellen vår er aggressiv, det vil si vi regner med at produsentene er villige til å kjøre vannmagasinene svært langt ned. Det vil si til det laveste nivået de har vært i de senere årene, sier Jensen.

I 2011 hadde vannmagasinene en fyllingsgrad på 16.5 prosent, samlet sett for Norden.

– Faren er jo at det blir enda tørrere enn det er nå. Vi har fortsatt en ekstremt lav hydrobalanse, som betyr at det er veldig lite vann. Vi har også et stort underskudd i mark- og grunnvann, som må fylles opp, sier Jensen.

– Stor usikkerhet, sier regjeringen

Valhall-feltet i Nordsjøen

USIKKERT: – Det er stor usikkerhet knyttet til utviklingen fremover. Det må tas høyde for at den tørre værtypen kan vedvare, sier statssekretær Ingvil Smines Tybring-Gjedde (Frp) i Olje- og energidepartementet. 

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Det er stor usikkerhet knyttet til utviklingen fremover. Vanligvis kommer det betydelig med nedbør gjennom høstmånedene, men det må tas høyde for at den tørre værtypen kan vedvare. Det sier statssekretær Ingvil Smines Tybring-Gjedde (Frp) i Olje- og energidepartementet.

Ifølge henne følger departementet tett med på den løpende utviklingen. Hun ønsker ikke høye priser.

– Når det gjelder kraftprisene, er jeg generelt opptatt av at strømprisene skal være akseptable både for husholdninger og næringsliv, noe energipolitikken skal legge til rette for, sier Ingvil Smines Tybring-Gjedde.

Her er din strømregning

NRK har bedt Energi Norge beregne strømregningen for 2018, med utgangspunkt i prognosene for kraftprisen i annet halvår, inkludert nettleie, skatter og avgifter.

Forutsetninger for regningen

Det er flere forutsetninger for strømregningen Energi Norge har laget for NRK.

Kunder i Finnmark slipper elavgift og moms på strømmen, mens kunder i Nord-Troms slipper moms på strømregningen.

AKTUELT NÅ