Trodde du denne salamien var dansk?

Dansk salami produseres i Danmark på en dansk fabrikk med dansk oppskrift. Råvarene til den danske spekepølsa kommer fra norske svinegårder og er slaktet i Norge på et norsk slakteri.

Tulip Salami

Det står på pakken at det er dansk salami. Men kjøttet stammer fra dyr på norske gårder.

Foto: Helge Carlsen / NRK

Ved å bruke norsk kjøtt og melk slipper matvareprodusenter å betale toll for import på noe som ikke er norsk. Et tungvint norsk regelverk tvinger utenlandske matvareprodusenter til å sende maten fram og tilbake for å unngå toll når de skal operere på det norske matmarkedet, viser en gjennomgang NRK har gjort.

Resultatet kan du se og lese om i en serie reportasjer på NRK Dagsrevyen og NRK.no denne uken.

– Det er selvfølgelig ikke fornuftig å produsere på denne måten, sier kommunikasjonssjef Rune Jungberg Pedersen i Tulip til NRK.

Men dansk salami er ikke alene om å bruke ordningen. Flere kjente merkevarer og utenlandske frokostfavoritter er laget av norske råvarer. Få norske produkter blir sendt utenlands for produksjon, selv om målet med ordningen var at produsenter skal kunne gjøre produksjonstilpasninger og teste nye produktideer ved å bruke utenlands produksjonsutstyr.

Prisen for å slippe toll er å sende kjøtt og melk på lange trailerturer tur retur Norge. Klimaet har ingen tenkt på.

Hva svarer norske myndigheter når vi spør om dette er en fornuftig ordning?

Se hele reportasjen der den danske leverandøren forteller om strevet med å produsere danskepølse til nordmenn i Dagsrevyen klokken 19 og les sakene på NRK.no

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger