NRK Meny
Normal

Trekker seg som tillitsvalgt

Avinor har gått til rettsak for å få sparket Åge Røde som tillitsvalgt for flygelederne. Nå har Røde selv valgt å trekke seg fra vervet.

Åge Røde

Åge Røde trekker seg som tillitsvalgt for flygelederne.

Foto: Eva Stabell / NRK

I retten mente Avinor at Åge Røde var en tillitsvalgt som drev råkjør, som truet og brukte ulovlige kampmidler for å gå gjennom flygeledernes krav i lønnsforhandlinger.

De mente Røde var krumtappen i en ukultur som har vokst frem hos flygelderne, og krevde at den tillitsvalgte måtte gå.

Flygelederforeningen mente han var en varsler som ville gjøre oppmerksom på bemanningsproblemer.

Nå har Røde selv valgt å trekke seg som tillitsvalgt for flyvelederne.

– Klarte ikke holde seg oppdatert

Det sier Robert Gjønnes i Norsk flygelederforening til NRK.

– Årsaken er at han har permisjon fra stillingen sin som flygeleder. Han er derfor ikke opreativ på enheten og klarer ikke å holde seg oppdatert på alt som skjer, sier Gjønnes.

Den naturlige konsekvensen ble, ifølge Gjønnes, at Røde trakk seg.

– Vi ble informert for noen dager siden, og vi støtter ham fortsatt i konflikten med Avinor. Dette er bare et resultat av at han ikke klarer å holde seg oppdatert mens han er permittert, sier Gjønnes.

Lang kamp

Årsaken til rettssaken er at Avinor som arbeidsgiver mente det finnes grenser for hva sjefen skal finne seg i når det gjelder lønnskamp, og i sommer overtrådte flygeledernes tillitsvalgte i tårnet på Gardermoen den grensen, mener arbeidsgiver Avinor.

Sammen med Spekter, som er arbeidsgiverorganisasjonen for bedrifter med statlig tilknytning, gikk de til retten med krav om at den lokale klubblederen måtte gå av.

– Allerede i begynnelsen av året spente Flygelederforeningen buen og økte forventningene foran årets oppgjør, mente Spekters prosessfullmektig, advokat Tarjei Thorkildsen i forbindelse med at saken gikk i retten tidligere i oktober.

Tidlig i sommer startet så lønnsforhandlingene. Advokat Thorkildsen mener at flygeledernes representant på Gardermoen truet med bemanningstrøbbel i tårnet senere på sommeren samtidig som hans fagforeningskolleger kjempet for økt lønn ved forhandlingsbordet

Likte ikke ny avtale

Norsk Flygelederforening sa ja til en ny tariffavtale med Avinor i juli, riktignok først etter en tur innom riksmekleren. Men natt til 2. juli var partene enige, meklingen ble avsluttet, en ny avtale inngått og streikefaren var over.

Men samme natt sendte Røde en rasende og ironisk e-post til sine medlemmer der han gratulerte flygelederne ved Røyken og Gardermoen med et elendig oppgjør og stemplet dem som tapere.

I e-posten skjelte han ut sine egne forhandlere fra NFF, sa rett ut at han var forbannet og latterliggjorde lønnstillegget på rundt 20.000 kroner.

– Jeg er kjent for mine spissformuleringer, og når jeg får kritikk for dem, tar jeg det til meg og tar hensyn til det, har Røde tidligere uttalt til NRK.

Senere i juli måned oppsto det betydelige problemer med avviklingen av flytrafikken i ferierushet på Gardermoen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger