Hopp til innhold

Politiet løslater Trandum-innsatte

Streikeuttaket i Politiets utlendingsenhet (PU) vil føre til at innsatte utlendinger på Politiets utlendingsinternat på Trandum må slippes ut, og at uttransporteringer stopper opp.

Trandum.

Ved utlendingsinternatet på Trandum oppholder det seg personer uten lovlig opphold i Norge.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Onsdag tas nye 276 politiansatte ut i streik, de fleste av dem fra PU.

– Vi tar ut 128 stykker i streik, og 42 av dem jobber på utlendingsinternatet på Trandum, sier lokallagsleder for Politiets Fellesforbund (PF) Geir Petter Pettersen i PU til NRK.

Trandum asylmottak

PU driver Politiets utlendingsinternat på Trandum, og må sende ut innsatte når over 40 ansatte går ut i streik.

Foto: Erik Engen / NRK

– Ikke fare for samfunnet

– Vi må ha riktig forhold mellom innsatte og ansatte på jobb på Trandum. Vi kan ikke av helse- og sikkerhetsmessige grunner ha flere innsatte enn det som er bestemt per ansatt. Dermed vil en god del innsatte bli sluppet ut så lenge streiken pågår, sier Pettersen.

Ved internatet oppholder det seg utlendinger uten lovlig opphold i Norge. Disse skal i hovedsak tvangsreturneres fra Norge.

Pettersen forklarer at Trandum ikke er et fengsel, og at de som sitter på transittmottaket er identitetsløse utlendinger og folk som har fått avslag på asylsøknader fra UNE.

– De sitter der etter utlendingsloven, og utgjør ingen fare for samfunnet, forsikrer Pettersen.

Regner med at noen stikker av

Han forklarer at de innsatte vil bli overført til asylmottak andre steder så lenge streiken pågår, der de vil få sine sosiale og helsemessige behov ivaretatt.

– Vi regner med at en del kommer til å stikke av. Det er selvsagt problematisk, men det er noe vi opplever hver uke i mindre omfang. Så det kommer til å koste samfunnet litt med tanke på at de med ulovlig opphold må pågripes på nytt, sier Pettersen.

En annen konsekvens av streiken er at uttransportering av utlendinger som har fått endelig avslag på asylsøknader blir satt på vent.

– Det blir ingen uttransportering så lenge streiken pågår. Vi har ikke mannskap til å følge med uttransporteringen, sier Pettersen.

Det er rundt 380 ansatte i PU, og 128 tas ut i streik.

LES: Taper 70 millioner om dagen på streiken

LES: Ingen værmelding på tv

AKTUELT NÅ