Hopp til innhold

Tone Trøen blir ny stortingspresident

Tone Trøen (H) blir ny stortingspresident etter Olemic Thommessen.

Hun ble enstemmig innstilt av Høyres stortingsgruppe

Det er klart etter at hun enstemmig ble innstilt av Høyres stortingsgruppe i kveld.

Hun overtar etter at Olemic Thommessen måtte trekke seg som følge av byggeskandalen på Stortinget.

Selve presidentvalget skjer i Stortinget torsdag, men det er lang tradisjon for at presidenten velges så godt som enstemmig.

Kampvoteringen da Olemic Thommessen ble valgt i fjor høst med knapp margin var et sjeldent unntak.

– Om Stortinget velger meg i morgen er det en oppgave jeg går til med ydmykhet og arbeidslyst, sier Trøen i en pressemelding.

I sin andre periode

Olemic Thommessen (H)

Olemic Thommessen (H) trakk seg sist torsdag som stortingspresident.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Tone Wilhelmsen Trøen kommer fra bygda hvor grunnloven ble skrevet, og skulle derfor ha de beste rent geografiske forutsetninger for å lede arbeidet i nasjonalforsamlingen.

– Jeg er 52 år, bor i Eidsvoll, er trebarnsmor og liker veldig godt å jobbe med politikk, men liker også fotball, idrett og er ganske god på å jobbe dugnad, sier hun til NRK når hun blir spurt hvem hun er.

52-åringen har bare sittet på Stortinget fra 2013, men nyter allerede stor tillit hos partiledelsen. Hun ble nylig parlamentarisk nestleder, og leder også familie- og kulturkomiteen på Stortinget.

Trøen forteller at hun ble spurt om hun ville ta vervet for et par dager siden. Hun ba om betenkningstid og snakket med familien før hun takket ja.

Trøen er sykepleier av yrke, og markerte seg som helsepolitiker i sin første stortingsperiode. Hun regnes som verdikonservativ, og er en markant motstander av at Høyre skal gjøre eggdonasjon lovlig.

Kirsti Kolle Grøndahl

Kirsti Kolle Grøndahl ble i 1993 valgt til Stortingets første kvinnelige president.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Andre kvinne

Ikke siden rett etter 1. verdenskrig har noen blitt valgt til stortingspresident med kortere ansiennitet på Stortinget enn Trøen.

Trøen blir den andre kvinnen som bekler presidentvervet.

Den første var Kirsti Kolle Grøndahl (Ap), som var president fra 1993 til 2001.

– Byggesaken viktigst

Trøen sier at hennes viktigste oppgave på kort sikt er å gjennomføre byggeprosjektet på en måte som styrker tilliten til Stortinget.

Tone Wilhelmsen Trøen

Tone Wilhelmsen Trøen (her på Høyres landsmøte i fjor) har vært nestleder i partiets stortingsgruppe.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Så fort som mulig ønsker jeg at presidentskapet skal møte prosjektledelsen, samt de som arbeider på byggeplassen. Presidentskapet bør få jevnlige rapporter om fremdriften i prosjektet, og vi skal fortløpende informere Stortinget, sier Trøen.

I februar ble det kjent at byggeprosjektet ble ytterligere 500 millioner kroner dyrere, i tillegg til tidligere overskridelser. Trøen varsler nå innsparinger.

– Presidentskapet har også varslet en gjennomgang av Stortingets drift med sikte på en kostnadseffektiv og fremtidsrettet organisasjon. Det er viktig at Stortinget nå setter tæring etter næring, sier hun.

Samtidig vil hun bruke en del av tiden sin utenfor stortingssalen.

– Jeg har et spesielt engasjement med å jobbe for demokratiforståelse blant barn og unge og tenker at jeg skal bruke mye av tiden min på det, sier den påtroppende presidenten til NRK.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger