Titusener uten strøm – aner ikke når den er tilbake

Vanskelige og farlige arbeidsforhold gjør at kraftselskapene ikke aner når de får tilbake strømmen til de mange titusen som sitter i mørklagte hjem i Møre og Romsdal.

Video Dagmar lager fyrverkeri i Ålesund

Dagmar lager fyrverkeri i Ålesund. Filmen er fra Lerstadvegen i Ålesund. FOTO: Signe Rørvik Dyrseth.

Situasjonen er nå så uoversiktelig, at selskapene som opererer i distriktet ikke tør å anslå omfanget av strømstansen. Men at det er snakk om titusener, er det ingen tvil om.

– Sentralnettet nede

– En periode i kveld var sentralnettet nede, og da var hele Tafjord sitt område strømløst. Nå er det kontakt med sentralnettet igjen, men fortsatt er deler av Ålesund sentrum nede, i tillegg til Sula, Giske og Norddal kommuner. Broen ut til Giske og Godøya er stengt, så dit kommer vi oss ikke ut, sier informasjonssjef Kari Løken til NRK.no.

dagmarlys

I MØRKET: Haakon Sørvik og familien sitter i mørket i huset på Ellingsøya utenfor Ålesund. – Trærne står i rett vinkel utenfor her, sier han.

Foto: Privat

Hele området som dekkes av Tussa Nett, det vil si hele Søre Sunnmøre, er uten strøm. I Tussa-området er det et sted mellom 25000 og 30000 abonnenter.

– Alle disse er uten strøm, og det er usikkert når disse får strømmen tilbake, sier pressekontakt Bjørn Erik Sørheim til NRK.no.

I Neas nedslagsfelt er det først og fremst i Averøy og på Smøla det er problemer, og det er først og fremst høyspentnettet som lager trøbbel.

– I de siste timene har man sett det som så ut som lyn men som er blå lysglimt fra strømkabler som gnistrer, sier NRK-journalist Idar Krogstad, som er på juleferie på Sula på Sunnmøre.

LES OGSÅ: Det flyr takplater og løse ting i luften

Alle selskapene opplyser at de jobber på spreng med full bemanning for å rette opp feilene. Men arbeidsforholdene er svært krevende, og sikkerheten vurderes fra minutt til minutt.

– Mange tøffe timer i vente

– Det har vært noen tøffe timer, og det vil nok fortsatt være noen tøffe timer i vente, sier Løken i Tafjord til NRK.no i 22-tiden.

E39 i Stigedalen stengd grunna trevelt

TRÆR LAGER STRØM-TRØBBEL: Trær som velter over linjer er skyld i mye av strømstansen i Møre og Romsdal.

Foto: Øystein Torheim

Det er mange trør som har falt over linjer og linjer som er slitt, og disse sakene prioriteres først. Selv om man har lykkes med å rette opp noe av feilen, er det ingen som tør å spå når strømmen er oppe og går igjen over hele distriktet.

– Folk må være tåmodige. Det er tøffe forhold for montørene, og sikkerheten kommer først. Nå er orkanen meldt å gi seg i 1-tiden, og da vil fortsatt mye arbeid gjenstå, sier Løken.

– Frykter dere en langvarig strømstans, med de utfordringene det innebærer?

– Når det verste er over nå, får vi ta en oppsummering, så får vi se hva dette her egentlig er. Jeg tør ikke si noe, men vi jobber for at dette ikke skal bli langvarig.

– Kontakt selskapet ditt

Statnett melder at lokal strømproduksjon i stor grad dekker opp for brudd i hovednettet.

– Det har vært strømutfall av hovedledninger i de berørte uværsområdene, men forsyningen har stort sett vært opprettholdt av parallelle linjer og lokal kraftproduksjon, sier kommunikasjonssjef Rune Gutteberg Hansen i Statnett til NTB.

Samtidig legger han til at det også har vært større problemer i flere regionale og lokale nett.

– Flere steder har forbrukerne hatt avbrudd, og noen har det fortsatt, sier Hansen og oppfordrer folk til å kontakte sitt lokale nettselskap dersom strømmen forsvinner.

Signe Rørvik Dyrseth er en av de mange rammede. I Lerstadvegen i Ålesund sitter hun i stummende mørke.

– Her har vi ikke hatt strøm på flere timer, sier hun til NRK.no ved 23-tiden, sier Dyrseth, som ble vitne til spektakulære - og potensielt farlige - scener, da Dagmar laget fyrverkeri i strømledninger (se video øverst i saken).

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger