Hopp til innhold

Tirsdag fyller abortloven 42 år. Men fortsatt kjempes det både for og imot

Ludvig Nessa og Aksjon Nytt Liv skal gå i sørgetog for det ufødte liv ifra Eidsvolls plass foran Stortinget tirsdag. Kvinnefronten parerer med abortfest.

13. juni, på 42–årsdagen til abortloven skal Ludvig Nessa og Aksjon Nytt Liv gå i sørgetog for det ufødte liv ifra Eidsvolls plass foran Stortinget til Vår Frelsers gravlund.

Nessa forteller at de bruker å ha et oppmøte på rundt 40 personer i sine årlige markeringer.

Samtidig arrangerer Kvinnefronten «Motdemonstrasjon: Vi fester for abortloven!» i Spikersuppa, bare hundre meter unna. På Facebook er arrangementet ledsaget av et bilde med ordet «abortfest» i gyllen skrift med konfetti i bakgrunnen. På et annet bilde står det «Aldri mere strikkepinner». Festen har fått tilslutning fra blant annet Kvinnegruppa Ottar, Jentefronten, Rødt, Feministisk Initiativ, AUF Akershus og Sosialistisk Ungdom.

Dagens viktigste debatter, intervjuer og kommentarer direkte fra radiostudio.

Nessa og Kristiansen var i Dagsnytt atten mandag i anledning tirsdagens markeringer, og temperaturen i studio ble høy:

Abortfest

Ifølge Kvinnefronten har omtrent 360 har sagt de skal komme og rundt 2000 personer har sagt de er interessert i arrangementet på Facebook.

– Så vi satser på at det blir en bra fest, sier Cathrine Linn Kristiansen i Kvinnefronten.

– Vi kaller det abortfest for å være motsatsen til sørgetoget. Det vi ferier abortloven og retten til å kunne velge selv. Mange har regaert på navnet men det er altså denne retten vi feirer, sier hun.

Sørgetoget mot abort har blitt arrangert i alle fall nesten hver år siden 1975.

– Det må de få lov til, men det de ønsker er å påføre kvinner skyld og skam. Ellers ville det vært bedre å gå i tog for gratis prevansjon og bedre sexualundervisning, for det vet vi reduserer abortallene, sier hun.

Aktivist med lang historie

Sammen med den kjente abortmotstanderen Børre Knudsen gjennomførte Ludvig Nessa på 1980– og 1990–tallet en rekke kontroversielle aksjoner mot abortloven. Aksjonsformene bestod av salmesang og bønn ved gynekologiske sykehusavdelinger, en symbolsk «fosterbegravelse» og små plastdukker innsmurt i ketsjup som visuelle virkemidler.

Ludvig Nessa 1992

I 1992 ble den tidligere presten fradømt stillingen sin på grunn av sin aktivisme. Han nektet å forlate presteboligen og ble dermed båret ut av politimenn.

Foto: Agnete Brun / NTB scanpix

En av de siste aksjonene hvor politiet måtte gripe inn var da abortmotstander Ludvig Nessa aksjonerte ved kvinneklinikken på Haukeland universitetssjukehus i april i 2010, skriver NTB. Da varslet han flere aksjoner framover skrev DagenMagazinet da.

Før det var det ti år siden 68-åringen hadde aksjonert så politiet hadde blitt tilkalt.

Men passiv har han ikke vært. Blant annet arrangerer Nessa og hans støttespillere 13. juni hvert år en sørgemarsj på årsdagen for vedtaket om å tillate selvbestemt abort i Norge. Et fast innslag er en type bannlysing av regjeringsbygget og i 2012 var det en rekke stortingsrepresentanter som det ble kastet forbannelser over.

DEMONSTRASJONER i 1995: Sørgedag mot abort ble møtt av motdemonstrasjon fra Kvinnefronten, Blitz og flere, og politiet måtte gå imellom.

AKTUELT NÅ